Moscou declara la guerra als russos que es neguen a servir la pàtria amb una nova llei

Margarita Robles es reuneix aquest dimecres amb el ministre de Defensa ucraïnés abans d'enviar els sis tancs Leopard a Ucraïna

El ministre de Defensa rus, Serguei Shoigu, examina la producció de municions i equips militars a la regió de Nijni Nóvgorod, Rússia
El ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, examina la producció de municions i equips militars a la regió de Nijni Nóvgorod, Rússia / Ministeri de Defensa de Rússia (Efe)

Rússia ha declarat la guerra als russos que es neguen a servir la pàtria. Amb aquesta finalitat ha aprovat una llei que restringeix els drets de tots els homes en edat militar, just quan es compten els dies per a la pròxima contraofensiva ucraïnesa.

"Es tracta de tots els homes en edat militar", ha dit el diputat Andrei Kartapólov, coautor de la llei, en al·lusió tant als reclutes que han de complir el servei militar obligatori com als reservistes mobilitzats.

L'objectiu és impedir la repetició de l'èxode massiu de russos que es va produir quan el president, Vladímir Putin, va decretar el setembre de 2022 la mobilització parcial després de patir diversos revessos al front ucraïnés.

Entre les restriccions introduïdes per la Duma o cambra de diputats russa figura la que prohibeix expressament abandonar el país a aquells que són cridats a files des que reben la corresponent notificació fins que es presenten a l'oficina de reclutament.

Els russos tenen un termini de dues setmanes per a presentar-s'hi una vegada que els hagen sigut notificat l'obligació de servir la pàtria.

A més, en cas que l'afectat no acudisca al centre d'allistament en un termini de 20 dies, li serà restringida provisionalment la possibilitat d'obrir un negoci, el permís de conduir, la possibilitat de comprar immobles o de sol·licitar un crèdit.

Les vies d'escapatòria per a evasors i objectors són cada vegada menors, ja que els militars podran enviar les notificacions no sols per escrit, sinó també de manera electrònica al compte personal del ciutadà en el portal de serveis públics.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha negat que l'aprovació d'aquesta llei aplane el camí per a una segona mobilització, encara que no tots n'estan convençuts. I és que el setembre de 2022 Putin va fer una crida a files a 300.000 reservistes, però un dels punts d'aquest decret és secret, la qual cosa obri la porta a una nova campanya de mobilització.

Mentrestant, a mesura que avança la primavera es multipliquen els rumors sobre la contraofensiva ucraïnesa que, segons el cap del grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, és imminent i involucraria fins a 400.000 efectius.

Robles es reuneix amb el ministre de Defensa ucraïnés

Per la seua banda, el ministre ucraïnés de Defensa, Oleksí Réznikov, mantindrà una reunió de treball aquest dimecres amb la seua homòloga, Margarita Robles, i amb comandaments de les forces armades, per a analitzar l'ajuda d'Espanya a Ucraïna i l'evolució de la guerra.

Aquesta trobada té lloc uns quants dies abans de l'enviament per part d'Espanya de sis tancs de combat Leopard a Ucraïna, vehicles que pertanyen als més de cinquanta que estaven en desús des de fa una dècada en unes instal·lacions de l'Exèrcit de Terra en Casetas (Saragossa).

Réznikov també visitarà l'Hospital Militar de la Defensa Gómez Ulla de Madrid per a condecorar el seu director i el de l'Hospital General de la Defensa de Saragossa com a agraïment a Espanya per l'ajuda militar i humanitària que està prestant a Kíiv, un auxili que inclou l'acolliment de militars ucraïnesos ferits.

Els EUA adverteix a Rússia que l'arrest del periodista l'aïllarà més del món

Finalment, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha advertit Rússia que l'arrest del periodista estatunidenc Evan Gershkovich l'aïllarà del món més del que ja ho està per la invasió d'Ucraïna.

El líder de la diplomàcia estatunidenca ha declarat l'arrest del corresponsal a Rússia del The Wall Street Journal com un cas de "detenció arbitrària", per la qual cosa el govern de Joe Biden ha activat els protocols per a aconseguir el seu alliberament.

Blinken considera que aquesta situació envia "un fort missatge" a ciutadans de tot el món que poden ser detinguts de manera arbitrària per "posar un peu" a Rússia.

El reporter va ser detingut el 30 de març a Iekaterinburg, la capital dels Urals, acusat pel Servei Federal de Seguretat rus (FSB, antic KGB) d'espionatge. Per aquest càrrec podria ser condemnat a vint anys de presó.

També et pot interessar

stats