Nou països s'han compromés ja a donar 150 tancs Leopard a Ucraïna

Polònia està disposada a entregar a Ucraïna avions de combat soviètics MIG-29 i reitera que vol formar una coalició internacional similar a la que s'ha creat amb els tancs Leopard

El secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, i el cap de l'Estat Major Conjunt, Mark Milley, després d'una reunió virtual del Grup de Contacte de Defensa d'Ucraïna, a Washington
El secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, i el cap de l'Estat Major Conjunt, Mark Milley, després d'una reunió virtual del Grup de Contacte de Defensa d'Ucraïna, a Washington / Evelyn Hockstein (Reuters)

Un total de nou països han anunciat que enviaran vora 150 tancs Leopard a Ucraïna, segons ha indicat el cap de l'Estat Major Conjunt dels Estats Units, el general Mark Milley, al final de la desena reunió del grup de treball d'ajuda militar a Ucraïna.

Espanya s'ha compromés a enviar-ne sis d'ací a poc, als quals s'afegirà un segon enviament de quatre més. A la base militar de Saragossa s'ultima la formació dels soldats ucraïnesos en l'ús i el manteniment dels Leopard. Noruega també s'ha compromés a facilitar a l'exèrcit ucraïnés dos sistemes de defensa antiaèria. El Canadà, per la seua part, també ha anunciat una partida de municions que inclou míssils de defensa antiaèria.

Però els oferiments no s'acaben ací. Polònia està disposada a entregar a Ucraïna avions de combat soviètics MIG-29 i reitera que vol formar una coalició internacional similar a la que s'ha creat amb els tancs Leopard.

Mentrestant, els combats continuen a Bakhmut. El grup de mercenaris russos Wagner ha pres un nou enclavament pròxim i fa més estret el cercle sobre aquest bastió, on l'exèrcit ucraïnés encara resisteix.

Però, a pesar que ací s'estan lliurant els combats més cruents, amb pèrdues humanes considerables, Rússia només ha aconseguit ampliar el seu control territorial en un 0,39% durant el febrer passat, uns 234 quilòmetres quadrats en total. Les dades les ha publicades un institut d'experts nord-americans de l'Institut per a la Guerra.

Unes 3.000 persones, entre ells 33 xiquets, romanen en la devastada Bakhmut

Uns 3.000 residents, entre ells 33 xiquets, romanen encara en la devastada ciutat de Bakhmut, a l'est d'Ucraïna, escenari des de fa sis mesos dels pitjors combats entre russos i ucraïnesos. Els civils que tracten de sobreviure en aquesta població de la regió de Donetsk es neguen "rotundament" a ser evacuats, ha indicat aquest dijous Pavló Kirilenko, governador regional.

A la vista de la situació i enmig dels constants bombardejos que es produeixen en la zona, Kirilenko ha explicat que s'està duent a terme una "evacuació obligatòria" de tots els menors, segons l'agència local Ukrinform.

"L'evacuació no sols afecta Bakhmut, sinó a tota la línia del front", ha aclarit el governador. Segons les dades dels quals disposa, fa una setmana encara quedaven 42 xiquets en la pròxima població d'Avdíivka i, hui dia, només en romanen allí 13.

El control de la ciutat, ja totalment destruïda pels continus bombardejos, s'ha convertit en un objectiu prioritari per a Kíiv i Moscou, malgrat que molts analistes consideren que la seua importància geoestratègica és relativa.

També et pot interessar

stats