Bakhmut, la batalla més llarga de la guerra a Ucraïna, sense vencedor a la vista

Els combats, que van començar a l'estiu, han empitjorat els últims mesos sense que les tropes de Moscou hagen aconseguit dominar més de la meitat dels nuclis urbans, on quedarien a penes 1.000 civils ucraïnesos

Soldats ucraïnesos disparen un obús M119 prop de la ciutat de Bakhmut, Ucraïna
Soldats ucraïnesos disparen un obús M119 prop de la ciutat de Bakhmut, Ucraïna / Oleksandr Ratushniak (Reuters)

La batalla pel bastió ucraïnés de Bakhmut, la més llarga i sagnant en el que va de guerra, es cobra cada dia més vides, sense que se sàpia qui cantarà victòria, russos o ucraïnesos.

"La situació entorn de Bakhmut continua sent difícil", ha admès el comandant de l'Exèrcit de Terra, el coronel general Oleksandr Sirski.

Les unitats d'assalt de Wagner "avancen des de diverses direccions, tractant de trencar les nostres defenses i guanyar terreny cap al centre de la ciutat" ha dit Sirski en Telegram.

Alhora, ha agregat que els defensors "infligeixen pèrdues significatives a l'enemic" i que tots els intents dels russos de capturar la ciutat "són repel·lits per l'artilleria, els tancs i altres armes".

També en l'altre bàndol, el cap dels mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, va descriure aquest dilluns com a "molt difícil" la situació a Bakhmut i va assegurar que Ucraïna lluita "per cada metre".

El cap de setmana els combatents del grup paramilitar rus haurien ocupat posicions favorables en la zona industrial de la planta metal·lúrgica Azom al nord-oest de Bakhmut.

Segons l'analista rus Boris Rojin, les unitats de Wagner duen a terme intensos combats a Khromove, a l'oest de Bakhmut sense haver entrat de moment en aquesta població limítrofa.

"La pèrdua de Khromove significaria el tancament del setge d'Artemivsk (nom rus de Bakhmut), per la qual cosa Ucraïna el defensarà amb totes les seues forces", ha indicat.

Wagner rep munició

Entretant, Prigojin ha informat que les seues unitats havien rebut finalment part de la munició reclamada: 27 camions carregats amb munició.

"Crec que continuarem rebent-ne", ha dit, i ha descartat que hi haja un conflicte entre Wagner i l'exèrcit, malgrat les dures crítiques que ha fet a la cúpula militar russa per falta d'ajuda al grup.

Mentrestant, l'estatunidenc Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW) opina que el Ministeri de Defensa de Rússia estaria "prioritzant l'eliminació de Wagner als camps de batalla a Bakhmut" per a debilitar Prigojin i evitar que tinga més influència sobre el Kremlin.

D'acord amb l'ISW, el ritme de l'avanç de les forces de Wagner a Bakhmut s'ha desaccelerat els últims dies.

La batalla més llarga

La resistència fèrria d'Ucraïna en aquesta estratègica ciutat oriental ha convertit aquesta batalla en la més llarga d'aquesta contesa.

Els combats, que van començar l'estiu passat, van empitjorar els últims mesos sense que les tropes de Moscou hagen aconseguit controlar més de la meitat del nucli urbà, on quedarien a penes 1.000 civils ucraïnesos, d'acord amb Kíiv.

Entre les batalles més llargues d'aquesta guerra destaquen les de Khàrkiv (febrer-setembre del 2002), Severodonetsk (febrer i juny del 2022) i Mariúpol (febrer-maig del 2022).

Mentre que en el primer cas els ucraïnesos van aconseguir forçar la retirada russa, en el segon i el tercer cas, les forces russes dominen les dues últimes.

Mentrestant, pel bastió ucraïnés d'Avdíivka —una població d'uns 30.000 habitants abans de l'inici de les hostilitats—, prop de Donetsk, a vora 90 quilòmetres al sud de Bakhmut, els combats, en realitat, no han cessat mai. L'exèrcit rus no ha pogut trencar les defenses ucraïneses i entrar-hi.

També et pot interessar

stats