Rússia lleva esperances a una treva per la Pasqua i es reforça per a una contraofensiva d'Ucraïna

El grup Wagner afirma Ucraïna ha reunit a "més de 200.000 efectius", mentre que Kíiv assegura que Rússia ha concentrat 113 grups tàctics de batallons a Zaporíjia i 206 a Donetsk

Un soldat ucraïnés mira des d'una trinxera prop de Bakhmut
Un soldat ucraïnés mira des d'una trinxera prop de Bakhmut / Oleksandr Klymenko (Reuters)

Les tropes russes i ucraïneses reforcen les posicions amb milers de soldats en diferents sectors del front de cara a una possible contraofensiva de Kíiv, mentre que el Kremlin rebaixa les esperances d'una eventual treva amb motiu de la Pasqua ortodoxa diumenge que ve.

"Ningú l'ha proposada", ha dit el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en referència a una treva, i ha suggerit que el president rus, Vladímir Putin, no té intenció de decretar un cessament temporal del foc.

El portaveu ha ressaltat que Rússia en el passat ja va decretar un cessament unilateral del foc, però que "es va topar amb la falta d'intenció del règim de Kíiv de complir-lo".

Els ortodoxos celebren enguany la Pasqua el 16 d'abril i el papa Francesc va demanar en el seu discurs del Diumenge de Rams una treva amb motiu d'aquesta festivitat religiosa.

L'any passat no va haver-hi treva en la Pasqua ortodoxa, que es va celebrar en ple setge rus de la ciutat de Mariúpol. El primer cessament d'hostilitats unilateral que Putin va declarar va ser després d'onze mesos de guerra amb motiu del Nadal ortodox. Només va durar 36 hores.

Els analistes creuen que el Kremlin pot demanar un alto el foc de Pasqua perquè aquesta pausa "beneficiaria desproporcionadament les tropes russes i els permetria assegurar els guanys al centre de Bakhmut i preparar defenses de cara a la contraofensiva d'Ucraïna".

Totes dues parts es preparen per a la contraofensiva

El cap del grup Wagner, Ievgueni Prigojin, ha afirmat que Ucraïna ha reunit "més de 200.000 efectius" per a l'imminent contraofensiva contra les forces russes.

El portaveu militar ucraïnés Oleksí Dmitrashkivskyi ha assegurat al seu torn que Rússia ha concentrat 113 grups tàctics de batallons en direcció a Zaporíjia, al sud-est, i 206 en la línia cap a Donetsk.

La cadena CNN ha dit que Ucraïna ha hagut de modificar part dels plans militars de cara a la contraofensiva que està planificant després de la filtració de documents classificats del Pentàgon, encara que l'estratègia mai es va donar per tancada.

El líder interí imposat per Rússia a la regió ucraïnesa de Donetsk, a l'est del país, Denís Pushilin, ha visitat Bakhmut, des d'on ha assegurat que les tropes russes ja "controlen amb total seguretat el 75% de la ciutat", però que és prompte per a parlar-ne del "ple alliberament". Segons ha explicat, a la part occidental de la ciutat encara es hi ha combats acarnissats.

En un altre front, Avdíivka, Rússia assegura que avança "seriosament", segons Pushilin, que ha reconegut, no obstant això, que és "amb un gran cost" de vides humanes.

El portaveu militar ucraïnés ha afirmat que Rússia està perdent prop de dues companyies en els seus intents de prendre aquesta ciutat.

També et pot interessar

stats