El futur de Crimea, supeditat a l'èxit de la contraofensiva ucraïnesa a Donetsk

Ucraïna, que resisteix la pressió russa al front est, anticipa la possibilitat d'una negociació sobre l'estatus de Crimea si s'aconsegueixen els "objectius estratègics al camp de batalla"

Una dona plora la mort del marit en un bombardeig ucraïnés a la regió de Donetsk, sota control rus
Una dona plora la mort del marit en un bombardeig ucraïnés a la regió de Donetsk, sota control rus / Alexander Ermochenko (Reuters)

Les forces russes continuen intentant prendre el control total de la ciutat de Bakhmut, a la província de Donetsk de l'est d'Ucraïna, mentre reforça les posicions al sud del país davant la perspectiva d'una contraofensiva ucraïnesa, segons el comunicat diari de l'Estat Major ucraïnés. La nota parla de setze atacs repel·lits per les tropes ucraïneses al front de Bakhmut, i de noves incursions russes a Avdíivka, Màrinka i Liman, també a Donetsk. Les forces armades ucraïneses van repel·lir més de quaranta atacs durant la jornada d'ahir en aquestes quatre zones del front de l'est, segons el comunicat militar de Kíiv.

“En les zones de Zaporíjia (nord) i Kherson (sud), l'enemic continua augmentant la ràtio de fortificació de les seues fronteres defensives i les seues posicions”, afig el comunicat de l'Estat Major ucraïnés, que parla també de bombardejos i foc d'artilleria sistemàtic contra localitats del front o de prop del front a l'est i el sud.

Ucraïna, oberta a negociar sobre Crimea

Del futur de la contraofensiva ucraïnesa a Bakhmut i la resta de punts calents al Donbass depén el futur de Crimea. El govern ucraïnés ha suggerit que estaria obert a negociar una solució per a la península, que Rússia va annexionar-se el 2014, si s'aconsegueixen els "objectius estratègics en el camp de batalla", la qual cosa els donarien més cartes per a negociar. Ho ha explicat al Financial Times Andrí Sibiha, cap adjunt de l'oficina presidencial ucraïnesa. L'assessor va puntualitzar que això no significa que Kíiv excloga la possibilitat d'alliberar la península en el marc de la contraofensiva que les tropes ucraïneses planegen per a les pròximes setmanes o mesos.

Tanmateix, al parer del Financial Times les declaracions són una de les mostres més explícites fins ara de la intenció d'Ucraïna de negociar sobre Crimea, la qual cosa podria "alleujar" els temors d'Occident, que recelaven d'un eventual intent de Kíiv de recuperar la península a la força.

L'objectiu de les forces russes al Donbass és allunyar la línia de separació de les forces ucraïneses a una distància tal que no puguen impactar amb l'artilleria les tropes russes i les capitals de Donetsk i Lugansk. "Que no hi haja bombardejos", ha explicat el president Vladímir Putin al líder de Donetsk, Denís Pushilin, que visitava el Kremlin. Putin també ha rebut a Moscou els dirigents de les annexionades Lugansk, Zaporíjia i Kherson.

També et pot interessar

stats