Putin visita les tropes a les regions ucraïneses de Kherson i Lugansk, annexionades per Rússia

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, afirma que "Rússia vol una solució per al conflicte, però Occident no ajuda", en començar al Brasil una gira per Amèrica Llatina

Vladimir Putin amb els coronels en la seua visita a la caserna general del grup d'exèrcits Dniéper a la regió ucraïnesa de Kherson
Vladçimir Putin amb els coronels en la visita que ha fet a la caserna general del grup d'exèrcits Dniéper a la regió ucraïnesa de Kherson / Kremlin (Reuters)

El president rus, Vladímir Putin, ha visitat les casernes generals de dues unitats de tropes que lluiten a les regions ucraïneses de Kherson i Lugansk, annexionades per Rússia el setembre passat, on s'ha interessat per la situació en els fronts sud i est.

"El comandant en cap suprem de les Forces Armades de la Federació russa va visitar la seu del grup Dniéper a Kherson", assenyala la Presidència russa en un comunicat sobre la primera visita de Putin al front d'aquesta regió en quasi catorze mesos de campanya militar a Ucraïna.

Poc després, el Kremlin ha informat també de la visita de Putin a la "caserna general de la unitat Vostok (est) de la Guàrdia Nacional a l'autoproclamada República Popular de Lugansk". També és el primer viatge del mandatari a aquesta província ucraïnesa.

Segons el Kremlin, a la caserna del grup Dniéper, el president rus ha escoltat informes del coronel general Mikhail Teplinski, el coronel general Oleg Makarévitx, i d'altres líders militars. D'acord amb l'agència oficial TASS, el cap del Kremlin ha demanat als comandaments militars que comencen a informar-lo "sobre la situació en la direcció de Kherson i després en la de Zaporíjia".

Aquesta és la primera visita de Putin a la regió de Kherson, que les tropes russes només controlen parcialment, després de retirar-se del terç nord al novembre. El 19 de març va visitar Mariúpol, a la regió oriental de Donetsk.

En la seu del grup Vostok a Lugansk, Putin ha escoltat informes del coronel general Alexandr Lapin i d'altres alts comandaments. La regió de Lugansk està quasi al cent per cent controlada per Rússia, a diferència de la veïna Donetsk, on ha pres quasi la meitat del territori i on la seua única ofensiva es produeix actualment a les ciutats de Bakhmut, Avdíivka i Màrinka.

El president rus ha felicitat a més els militars la Pasqua ortodoxa i els ha entregat una còpia d'una icona religiosa que pertanyia, segons ha dit, a "un dels ministres de Defensa més reeixits de l'imperi rus".

Lavrov responsabilitza Occident de la invasió russa a Ucraïna

D'altra banda, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha tornat a responsabilitzar "Occident i l'OTAN" de la invasió d'Ucraïna, en començar al Brasil una gira per Amèrica Llatina, que també el portarà a Veneçuela, Cuba i Nicaragua.

A Lavrov el va rebre el canceller brasiler, Mauro Vieira, amb qui va discutir la intensa relació bilateral, així com assumptes de l'agenda global, amb èmfasi en el conflicte a Ucraïna, segons tots dos van explicar en una declaració davant els periodistes. Després va mantindre una trobada reservada amb el president Luiz Inácio Lula da Silva.

El ministre rus ha declarat que el govern de Vladímir Putin desitja una "solució duradora" que pose fi a la guerra, però ha assegurat que ni els països d'Occident ni l'OTAN hi "contribueixen".

Lavrov ha acusat els Estats Units i Europa de "no complir amb obligacions que van assumir fa anys", en una aparent al·lusió als acords de Minsk, del 2014 i 2015, que van posar fi al conflicte a l'est d'Ucraïna, però que l'actual president d'aquest país, Volodímir Zelenski, qualifica hui de "concessió".

També et pot interessar

stats