El G7 aborda la guerra d'Ucraïna mentre continuen els combats en plena Pasqua ortodoxa

Els ministres d'Afers Estrangers del G7 inicien la segona jornada de reunions a la ciutat japonesa de Karuizawa, on també tractaran l'augment de tensions a l'àrea Àsia-Pacífic

Els 130 presoners de guerra ucraïnesos alliberats per Rússia en l'intercanvi ortodox de Pasqua
Els 130 presoners de guerra ucraïnesos alliberats per Rússia en l'intercanvi ortodox de Pasqua / Efe

Russos i ucraïnesos han celebrat la Pasqua ortodoxa, Diumenge de Resurrecció per als creients ortodoxos, cada un a les seues trinxeres en la línia del front, on ni tan sols la festivitat religiosa que comparteixen ha sigut motiu per a una pausa en els combats.

El comandament militar rus ha informat que els mercenaris del Grup Wagner han aconseguit progressos a Bakhmut, la ciutat a l'est d'Ucraïna on des d'agost de l'any passat es lliuren acarnissats combats.

"En el front de Donetsk, els destacaments d'assalt de Wagner han alliberat dues illes de cases al nord-oest i sud-est de la ciutat de Bakhmut", ha afirmat el general Ígor Konaixénkov.

En el seu informe diari, Konaixénkov ha agregat que l'aviació i l'artilleria russes han colpejat unitats de les forces armades ucraïneses que han intentat contraatacar al nord-oest i nord de Bakhmut.

Nous intercanvis de presoners

Si bé les crides a una treva pasqual no han fructificat, s'ha anunciat un avanç en matèria d'intercanvi de presoners.

"Gran intercanvi de presoners per Pasqua. Recuperem 130 dels nostres", ha escrit en el seu compte de Telegram el cap de l'oficina de presidència d'Ucraïna, Andrí Iermak.

Entre els alliberats hi ha soldats i oficials que van caure presoners en els fronts de Bakhmut, Soledar, Zaporíjia i Kherson, a l'est i el sud d'Ucraïna.

Cancellers del G7 aborden la guerra d'Ucraïna

D'altra banda, els ministres d'Afers Estrangers del G7 han iniciat aquest dilluns la seua segona jornada de reunions a la ciutat japonesa de Karuizawa, en la qual abordaran la guerra d'Ucraïna i l'augment de tensions a l'àrea Àsia-Pacífic, desafiaments davant dels quals aspiren a enviar un missatge d'unitat.

Els ministres tenen previst celebrar quatre sessions i un esmorzar de treball, a més d'un sopar, en les quals s'espera avançar en una declaració conjunta amb la postura comuna davant dels reptes que planteja la invasió russa d'Ucraïna i l'auge militar de la Xina a l'Indopacífic.

La reunió del G7 arriba després d'un nou repunt de les tensions al voltant de l'illa autogovernada i reclamada per Pequín, a causa de les noves maniobres militars xineses en resposta a la recent visita als Estats Units de la presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen.

La reunió de cancellers del Japó, Alemanya, el Canadà, França, Itàlia, el Regne Unit i els Estats Units serveix així mateix per a preparar l'agenda de la cimera de líders d'aquests països prevista entre els dies 19 i 21 de maig a la ciutat nipona d'Hiroshima.

També et pot interessar

stats