Donald Trump va compartir informació secreta sobre armes nuclears amb un empresari australià

Durant una conversa, l'expresident estatunidenc va revelar la quantitat de caps atòmics que porten a bord els submarins nuclears del país i la distància mínima a què poden acostar-se als submergibles russos sense que els detecten

L'expresident Trump gesticula durant una pausa en una sessió del juí que té obert per frau civil a Nova York
L'expresident Trump gesticula durant una pausa en una sessió del juí que té obert per frau civil a Nova York / Mike Segar (Reuters)

L'expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) va donar a conéixer informació secreta sobre les capacitats dels submarins nuclears del país a un empresari australià després de deixar la Casa Blanca, segons publiquen aquest dijous mitjans com The New York Times o la cadena de televisió ABC.

L'exmandatari ja té en marxa un judici per acumular documents classificats en la mansió de Mar-a-Lago, a Florida. Ací és on suposadament va tindre lloc, el 2021, la conversa entre Trump i Anthony Pratt, que dirigeix una de les companyies de paper i embalatge més grans del món. Durant la xarrada, el republicà aparentment li va revelar la quantitat de caps atòmics que porten a bord els submarins nuclears estatunidencs i la distància mínima a la qual poden acostar-se als submergibles russos sense que els detecten, segons The New York Times, que cita a fonts pròximes.

Trump, no obstant això, no va arribar a ensenyar-li a l'empresari cap dels papers secrets que posteriorment va trobar l'FBI durant un escorcoll a la residència i que han donat lloc a la causa judicial per la qual està imputat amb una trentena de delictes federals, set dels quals greus, pel maneig de documentació sensible. Entre d'altres, el fiscal especial Jack Smith l'acusa d'haver-se emportat il·legalment de la Casa Blanca arxius governamentals classificats a Mar-a-Lago, i de quedar-se'ls allà a pesar que l'administració li va requerir tornar-los.

Es creu que Pratt va acabar revelant la informació que li va donar l'expresident estatunidenc a desenes de persones, inclosos membres del govern australià. No obstant això, un exambaixador del país oceànic als Estats Units, Joe Hockey, li ha tret ferro a l'assumpte i ha assegurat, en declaracions recollides per The New York Times, que totes aquestes dades són sobradament conegudes per Austràlia perquè Sidney i Washington són aliats. Segons el diplomàtic, fa anys que soldats australians "serveixen al costat d'estatunidencs en submarins dels Estats Units".

A l'empresari vinculat amb Trump, de fet, l'arribaren a interrogar en el marc de la investigació liderada pel fiscal Jack Smith que ha acabat amb la imputació de Trump a Miami, encara que el nom no apareix en el document d'acusació. Està previst que el judici comence el maig de 2024, quan faltaran poc més de sis mesos per a les eleccions presidencials.

També et pot interessar

stats