La Fiscalia suma tres càrrecs contra Trump per intentar esborrar gravacions de vigilància en el cas dels papers de Mar-a-Lago

L'expresident carrega contra la justícia i qualifica el juí contra ell d'interferència electoral "al més alt nivell"

Trump, en l'entrada de Mar-a-Lago a Palm Beach, Florida (arxiu)
Trump, en l'entrada de Mar-a-Lago a Palm Beach, Florida (arxiu) / Carlos Barria (Reuters)

El fiscal especial Jack Smith ha presentat aquest dijous nous càrrecs contra l'expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) en el cas en què se l'investiga per, presumptament, emportar-se il·legalment papers classificats a la mansió que té a Florida durant el seu mandat. Ara el ministeri públic l'acusa d'un càrrec addicional de "retenció deliberada d'informació de defensa nacional" i d'"obstrucció", relacionats amb presumptes intents d'eliminar gravacions de càmeres de vigilància en la residència de Mar-a-Lago l'estiu de 2022. 

A més, Smith encausa també una tercera persona, Carlos D'Oliveira. D'acord amb l'escrit judicial, Oliveira, de 56 anys, era l'empleat de manteniment que va ajudar Waltine Nauta, assistent personal de Trump i també imputat, a moure caixes de documents secrets a Mar-a-Lago després que el Departament de Justícia dels Estats Units citara per primera vegada a l'exmandatari per aquest cas el maig passat.

Trump, que ja acumula 37 càrrecs penals, ha eixit aquest dijous al pas de les noves acusacions de la Fiscalia i ha assenyalat que són càrrecs "ridículs" i una "ingerència electoral al més alt nivell", segons recull el canal Fox. El magnat republicà i Nauta foren acusats el mes passat i ambdós s'han declarat innocents de tots els càrrecs que els atribueixen. 

L'acusació formal també imputa a D'Oliveira el delicte de fer declaracions i representacions falses en una entrevista voluntària que va mantindre amb l'FBI el 13 de gener de 2023, segons difon el canal CNN.

Un portaveu de Trump ha desestimat els nous càrrecs i els ha qualificat de “res més que un continu intent desesperat i agitat” per part de l'Administració de Joe Biden d'“assetjar al president Trump i als qui l'envolten” i influir en la carrera presidencial de 2024.

La jutgessa Aileen Cannon ha fixat ja data d'inici per al juí a Trump pels documents classificats que l'FBI va trobar a la mansió de Mar-a-Lago. Començarà el 20 de maig de 2024, és a dir quan faltaran poc més de sis mesos per a les eleccions presidencials.

També et pot interessar

stats