La presidenta de Metges sense Fronteres denuncia la dificultat per a treballar al Sudan

Paula Gil afirma que cap dels dos bàndols respecta la seua faena, però malgrat això han operat ja més de 300 persones

Paula Gil, presidenta de Metges sense Fronteres a Espanya, explica la situació al Sudan / À Punt NTC

La crisi humanitària a la Banya d'Àfrica s'ha agreujat per la guerra del Sudan, que ha provocat ja més d'un milió de desplaçats dins i fora del país. Tampoc ajuda la redistribució dels fons institucionals a què ha obligat la invasió d'Ucraïna. Ens ho explica la presidenta de Metges Sense Fronteres a Espanya, una ONG present a setanta països d'arreu del món. 

À Punt Notícies ha aprofitat l'estada a València de la presidenta de Metges sense Fronteres a Espanya, Paula Gil, per a aprofundir en la crisi de fam que pateix la Banya d'Àfrica, i ens ha explicat que, després d’una sequera sostinguda en el temps durant anys, la capacitat de la població de produir aliments és nul·la. 

I ara, als problemes provocats pel canvi climàtic, cal sumar la guerra al Sudan, on Paula Gil denuncia la falta de respecte dels dos bàndols cap als equips d'assistència mèdica i la dificultat per a atendre els ferits. Han hagut de reubicar a la població per a poder començar a treballar, però una vegada fet, han realitzat 360 cirurgies en tres setmanes. 

A Ucraïna, on hi ha un sistema sanitari similar al dels països europeus, l'atenció de Metges sense Fronteres s'ha centrat més a formar els professionals perquè els hospitals d’allí no estaven preparats per a atendre víctimes de bombardejos, però en l’ONG sí que tenen experiència en aquest camp. 

Pel que fa a la crisi migratòria a la Mediterrània, Gil denuncia les polítiques que criminalitzen la faena de les ONG, ja que ser rescatades de la mar és “un dret bàsic de les persones que estan en situació de perill”. En aquest sentit, recorda que, en els últims deu anys, 26.000 persones migrants han mort en l'intent d'arribar a Europa per mar. 

També et pot interessar

stats