Metges sudanesos xifren en 144 els civils morts des de dissabte i l'ONU calcula més de 180 morts

El líder del grup paramilitar FAR ha reiterat als EUA el seu compromís de salvaguardar la vida dels civils en les zones que controlen. Els països del G7 reclamen un alto el foc al Sudan i el retorn al diàleg

Danys dins d'una casa durant els enfrontaments entre el FAR i l'exèrcit a Khartum, Sudan
Danys dins d'una casa durant els enfrontaments entre el FAR i l'Exèrcit a Khartum, el Sudan / Reuters

En l'inici del quart dia d'enfrontaments entre l'Exèrcit del Sudan i el poderós grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (FAR), el balanç de víctimes no para d'augmentar i hi ha molts dubtes sobre com encarrilar un conflicte que cada vegada està més prop del punt de no retorn.

Són ja més de 180 civils morts, segons l'ONU, i 144, segons el Comité Central de Metges sudanés, que parla també de més de 1.400 ferits. Els ministres d'Exteriors del G7 han condemnat enèrgicament els enfrontaments al Sudan i han reclamat un alto el foc i el retorn al diàleg per a "restaurar la transició democràtica".

El Comité Central de Metges de Sudan ha aclarit en l'informe que aquesta és una xifra preliminar de víctimes, ja que hi ha àrees a les quals no ha pogut arribar. A més, no s'inclou la regió de Darfur, en l'oest del Sudan, una de les més afectades i on l'ONU i altres agències humanitàries sí que tenen més presència per a comptabilitzar les víctimes.

Mapa del conflicte al Sudan
Mapa del conflicte al Sudan / À Punt NTC

Segons els metges, la xifra de morts i ferits "augmenta a un ritme exponencial" i la situació als hospitals "empitjora", ja que molts centres sanitaris "estan fora de servei a causa de l'atac amb míssils, pels talls d'energia i l'escassetat de subministraments i ajudes".

En total, 250 programes de tota mena de l'ONU han hagut de ser interromputs i, a més, milions de persones estan sense accés a menjar, aigua i altres serveis vitals per culpa dels combats, segons l'ONU.

La tensió va escalar enmig de les negociacions per a formar un govern civil, en les quals un dels punts primordials era la reestructuració de les Forces Armades i la integració del FAR en aquestes, la qual cosa va desencadenar una lluita de poder pel lideratge de l'Exèrcit.

El líder de l'Exèrcit, Abdel Fattah al-Burhan, i el comandant dels paramilitars, Mohamed Hamdan Dagalo, àlies Hemedti, van unir forces per a perpetrar un colp d'estat al país l'octubre del 2021, i fins i tot van encapçalar un govern sota el comandament dels militars fins que van començar els combats el passat dia 15.

És una lluita de poder entre dos senyors que els té igual qualsevol cosa i el problema és que cap dels dos acceptarà una segona posició. El pitjor dels escenaris és que açò acabe en una guerra civil i és un escenari molt possible. David Torres - Fundador d'Àfrica Mundi

Un alto el foc en què ningú confia, segons ha dit a À Punt David Soler, fundador d'Àfrica Mundi. "És una lluita de poder entre dos senyors que els té igual qualsevol cosa i el problema és que cap dels dos acceptarà una segona posició", ha dit.

Els dos generals formaven part de la junta que hauria d'haver celebrat eleccions democràtiques després de derrocar el dictador Al-Bashir el 2019. "Fa quatre anys quan es van alçar i es pensava que el Sudan anava a tindre la seua Primavera Àrab, però ara el panorama és molt complicat i el que més por fa és que acabe sent com el Sudan del Sud i acabe amb una guerra civil que s'estenga en el temps", explica aquest expert.

Els combats s'estenen més enllà de la capital i fan témer un conflicte civil més generalitzat en aquest país de 45 milions d'habitants. "El pitjor dels escenaris és que açò acabe en una guerra civil i és un escenari molt possible".

Sudan és el tercer país productor d'or d'Àfrica també té molts vincles amb Rússia i al Kremlin

El líder del FAR es compromet a salvaguardar la vida dels civils

El líder del poderós grup paramilitar sudanés Forces de Suport Ràpid (FAR), Hemedti, ha parlat aquest dimarts amb el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, i li ha dit que reitera el seu compromís de salvaguardar la vida dels civils en les zones que ells controlen.

"Reafirmem el nostre compromís indestructible de salvaguardar els civils innocents en les nostres zones de control, la qual cosa reflecteix el nostre respecte per la dignitat humana i la inviolabilitat de la vida", ha afirmat el sudanés en el seu compte oficial de Twitter després de tindre una conversa amb Blinken que ha qualificat de "vital".

Segons ha dit, és necessari "protegir" el poble i defensar els seus valors, ja que participen "a contracor en aquesta guerra".

Diplomàtics dels EUA estan fora de perill després de ser atacats al Sudan

El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha assenyalat aquest dimarts que un comboi diplomàtic estatunidenc va ser atacat la vespra al Sudan, sense que els integrants resultaren ferits per part de la milícia paramilitar Forces de Suport Ràpid.

Tots els integrants es troben "fora de perill" després d'un incident "temerari i irresponsable" per tractar-se de vehicles amb matrícules diplomàtiques, ha dit Blinken.

Cal destacar que els Estats Units ha estat en contacte amb l'Exèrcit del Sudan i el FAR per a demanar-los un cessament immediat de la violència, segons ha revelat John Kirby, un dels portaveus de la Casa Blanca.

També ha resultat il·lés l'ambaixador de la UE al Sudan, Aidan O'Hara, després de ser atacat aquest dilluns en la seua residència a Khartum, segons ha dit la missió de la UE al país africà.

Així mateix, diverses organitzacions han denunciat atacs al seu personal o les seues instal·lacions durant els combats.

Els combats empitjoren

Els principals punts calents es concentren a la capital sudanesa, Khartum, on està en disputa l'aeroport internacional, que va suspendre les operacions el mateix dissabte, a més de la seu de la Comandància d'Operacions de l'Exèrcit, el palau presidencial i altres bases militars.

Així mateix, s'estan desenvolupant també intensos combats a l'oest del país, específicament a la castigada regió de Darfur, on el FAR té una gran presència. 

I és que el grup paramilitar va nàixer de les milícies Yanyauid, acusades de cometre matances i violacions massives en el conflicte per diferències ètniques de Darfur (2003-2008), que va segar més de 300.000 vides i va obligar al desplaçament forçat de centenars de milers de persones.

També et pot interessar

stats