L'ONU alerta d'una nova crisi de refugiats al Sudan: podrien fugir vora 800.000 civils

El veí Txad és un dels principals receptors de la població que escapa de la guerra civil, i les organitzacions humanitàries temen no poder satisfer les necessitats bàsiques

Sudaneses fugides busquen refugi a Txad
Sudaneses fugides busquen refugi al Txad / Mahamat Ramadane (Reuters)

L'ONU estima que fins a 800.000 civils poden escapar del Sudan i buscar protecció en algun país veí en les pròximes setmanes, a mesura que el territori s'afona en una nova guerra civil provocada per l'enfrontament entre l'exèrcit i grups paramilitars. En dues setmanes, ja ha obligat més de 100.000 persones a fugir per a salvar la vida. 

La portaveu de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Olga Sarrado, ha assenyalat que l'organisme utilitza la projecció de 800.000 potencials fugits per a la planificació financera i operacional. D'aquests hipotètics nous refugiats, 600.000 serien sudanesos i persones d'altres països que es trobaven ja refugiades al Sudan i que ara buscaran protecció en un tercer país. Els 200.000 restants serien refugiats sud-sudanesos i d'altres nacions que opten per tornar de manera prematura als països d'origen, ha precisat. 

L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) ha apuntat en una trobada amb periodistes que, a més, cal considerar que al Sudan hi ha més de 330.000 desplaçats interns.

El Txad i Egipte són els països als quals estan arribant més refugiats sudanesos, en particular dones i xiquets. Però la gent també està fugint a la República Centreafricana, Etiòpia i al mateix Sudan del Sud. Excepte Egipte, la resta de països ja suporten el pes de centenars de milers de refugiats de la regió, així com de desplaçats interns, i l'arribada ara dels sudanesos genera un fort augment de les necessitats, en termes d'aliments, aigua, atenció mèdica i espais de recer. Al Txad, explica ACNUR, part dels nouvinguts passen el dia i dormen a l'exterior. L'entitat està fent tots els possibles per a accelerar el procés de registre i identificació.

La situació a Darfur —una regió de l'oest de Sudan que va patir un conflicte militar de tints ètnics que va esclatar el 2003 i va causar més de 300.000 morts— preocupa especialment l'agència de l'ONU, que tem que es "puguen encendre tensions ètniques i intercomunals preexistents i relacionades amb l'accés a la terra i altres recursos".

D'altra banda, l'ens també ha revelat que l'operació humanitària desenvolupada al Sudan a través dels seus organismes i una xarxa d'oenegés pateix un greu dèficit de finançament, en haver rebut només el 14% dels 1.750 milions de dòlars sol·licitats per a operar al país el 2023. 

També et pot interessar

stats