Desescalada retòrica en la crisi d'Ucraïna: els EUA deixen de referir-se a la invasió com a "imminent"

La Casa Blanca assegura que la paraula "imminent" enviava el missatge equivocat i admet, per primera vegada, que ignora si Putin té pressa la decisió

Uns tancs durant maniobres conjuntes de Moscou i Minsk a Bielorússia el passat dos de febrer
Uns tancs durant maniobres conjuntes de Moscou i Minsk a Bielorússia el dos de febrer / Ministeri de Defensa de Rússia (Reuters)

La Casa Blanca modifica a la baixa la seua valoració sobre l'amenaça russa a Ucraïna. La presumpta invasió, denunciada pels EUA com a "imminent" i que el president Joe Biden va arribar a situar al començament de febrer, passa ara a considerar-se com una possibilitat que podria tindre lloc "en qualsevol moment". El canvi en el llenguatge i la matisació l'ha feta la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, i té lloc després que el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, assegurara que no veia una tensió més gran que en altres moments i recomanara no encoratjar el pànic.

"Hem deixat d'usar-la [la paraula "imminent"] perquè crec que va enviar un missatge que no preteníem enviar, que era donar per fet que sabíem que el president Putin havia pres una decisió (...) quan encara no ho sabem", va reconéixer Psaki en roda de premsa. Dimarts, l'ambaixadora nord-americana davant l'ONU, Linda Thomas Greenfield, ja va avançar en una entrevista radiofònica que no considerava que s'haguera d'usar la paraula "imminent".

La desescalada retòrica contrasta amb els moviments de tropes a l'est d'Europa. El Pentàgon ha confirmat l'enviament de 3.000 soldats a Romania, Polònia i Alemanya, a fi de "dissuadir i defendre [Kíev] de qualsevol agressió" en cas que el conflicte es complique. 

El ministre d'Exteriors d'Ucraïna Dmitró Kuleba pensa que els plans de Rússia passen per desestabilitzar Ucraïna amb l'amenaça de l'ús de la força. I veu molt més factible la possibilitat d'atacs cibernètics o l'organització de disturbis que una incursió armada, si bé reconeix que el desplegament de cent mil soldats russos a la frontera i les pròximes maniobres militars de Moscou amb Bielorússia "exerceixen molta pressió". 

Quarta conversa de Macron amb Putin

Amb l'objectiu de rebaixar aquesta tensió el president de França, Emmanuel Macron, tornarà a entrevistar-se telefònicament aquests dijous amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, en la que serà la quarta conversa entre els mandataris des del 21 de desembre.

El nou contacte té lloc després que Macron —que exerceix també la presidència rotatòria del Consell d'Europa— s'entrevistara per telèfon amb el president dels EUA, Joe Biden, per a coordinar la imposició de "costos severs" a Rússia en cas d'una invasió militar. 

El ministre francés d'Exteriors, Jean-Yves Le Drian, va advertir aquest dimecres que "es donen totes les condicions perquè hi haja una intervenció russa" a Ucraïna, encara que París vol continuar creient en les paraules de Vladímir Putin i sosté que la prioritat és treballar en la distensió. "La situació és molt greu", va reconéixer Le Drian en una entrevista al canal France 2 de televisió. En la seua opinió tant la concentració de tropes com les maniobres amb Bielorússia són elements d'un "perill clar i imminent", si bé va reconéixer no tindre "cap informació de la voluntat del president Putin de passar a l'acció".

També et pot interessar

stats