El Consell Constitucional francés avala la reforma de les pensions de Macron

Els sindicats han convocat una gran mobilització popular per a l'1 de maig

Façana del Consell Constitucional de França
Façana del Consell Constitucional de França / Gonzalo Fuentes

El Consell Constitucional francés ha donat suport aquest divendres de vesprada als principals pilars de la reforma constitucional que impulsa el govern d'Emmanuel Macron; entre altres, el retard als 64 anys de l’edat de jubilació, i ha rebutjat la sol·licitud de sotmetre la reforma a un referèndum d'iniciativa ciutadana, segons ha anunciat en un comunicat.

En canvi, ha invalidat sis articles de la llei, especialment dos relatius al foment de la contractació de treballadors majors de 55 anys en les grans empreses, en considerar que no tenien lloc en una llei de finançament de la Seguretat Social. Fonts de l'organisme ha explicat que els nou membres han pres en consideració per a la decisió "que el legislador busca la supervivència del sistema per repartició, tenint en compte a més l'augment de l'esperança de vida".

El Consell Constitucional estudiarà el 3 de maig una nova sol·licitud de referèndum d'iniciativa ciutadana, diferent de la que s'ha rebutjat, que proposa un nou impost relacionat amb el manteniment del sistema de pensions que sí que suposaria "un canvi de l'estat de dret" admissible pel Consell, segons han informat les mateixes fonts.

En tot cas, el Govern té la intenció de promulgar la llei aquest mateix cap de setmana, segons han declarat fonts oficials a mitjans locals. La primera ministra, Élisabeth Borne, ha assenyalat al seu compte de Twitter que, amb la decisió, el Consell Constitucional ha considerat que "tant en el fons com en el procediment" la reforma està d'acord amb la Constitució. "Aquesta nit no hi ha ni vencedors ni vençuts", ha afegit.

Així mateix, el Govern francés ha recalcat en un comunicat que la fallada del Constitucional "marca el final del camí institucional i democràtic de la reforma", i ha reiterat que la voluntat és "continuar la concertació amb els interlocutors socials". En canvi, els sindicats han rebutjat una invitació de Macron a una reunió dimarts per a tractar qüestions no relacionades amb les pensions, perquè el president no ha volgut rebre'ls mentre la reforma s'estava debatent.

La reforma de les pensions és un dels projectes legislatius estrela del president francés, que sempre ha descartat tocar els aspectes més polèmics del text al·legant que és una llei necessària que “acostarà” França al marc regulador d’altres països europeus.

Gran mobilització popular l'1 de maig

Per la seua banda, els sindicats han convocat una "gran mobilització popular" per a l'1 de maig, que ha de ser un moment "històric" per a frenar la reforma, tal com ha anunciat la secretària general de la Confederació General del Treball (CGT), Sophie Binet, durant una concentració de protesta a París. Binet ha dit que els sindicats demanen a Macron que "torne al sentit comú" i retorne la llei a l'Assemblea Nacional perquè els diputats la puguen debatre i votar, ja que es va aprovar sense sotmetre's a votació en aquesta cambra. La sindicalista ha advertit que, si la reforma es promulga, cap organització sindical es reunirà amb el president per a tractar una altra cosa que no siga aquesta reforma, i ha acusat Macron de "governar el país contra el seu poble".

La decisió del Consell Constitucional suposa un "precedent perillós", perquè el govern podria continuar utilitzant la figura legal d'un pressupost rectificatiu per a fer aprovar reformes importants, ha afirmat la presidenta del grup de La França Insubmisa en l'Assemblea Nacional, Mathilde Panot, en una compareixença amb els altres líders dels partits que integren la coalició esquerrana Nupes (socialista, ecologista i comunista). Panot ha advertit que continuaran donant suport a les protestes i vagues contra la reforma i ha llançat una nova crida a Macron perquè retire la llei.

Els huit principals sindicats del país es reuniran dilluns que ve per a estudiar noves mesures de protesta, després de dotze jornades de vagues i mobilitzacions a escala nacional des del mes de gener.

França va viure aquest dijous la dotzena jornada de protestes i vagues contra aquesta reforma, i centenars de milers de persones tornaren a eixir als carrers de les principals ciutats. Les mobilitzacions començaren el gener i els sindicats ja han anunciat que continuaran convocant-les si no hi ha canvis en alguns dels pilars de la llei, com per exemple el retard de l’edat de jubilació de 62 a 64 anys. 

També et pot interessar

stats