Comença la primera gira de Biden per Europa amb l'objectiu d'articular un front comú contra Rússia i la Xina

El president dels Estats Units inicia al Regne Unit un viatge de huit dies en què participarà en la reunió del G7 i intentarà restablir les relacions perdudes amb els aliats occidentals durant l'era Trump

El president dels Estats Units, Joe Biden, i la primera dama, Jill Biden, acbats d'aterrar a l'aeroport de Cornwall
El president dels Estats Units, Joe Biden, i la primera dama, Jill Biden, acabats d'aterrar a l'aeroport de Cornwall / Phil Noble (Reuters)

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha arribat aquest dimecres al Regne Unit en la primera parada del primer viatge internacional que emprén des que ha assumit el càrrec, i que el porta a Europa amb un clar objectiu: reconstruir les relacions amb els aliats occidentals per a recuperar el lideratge perdut durant el mandat del seu antecessor, el republicà Donald Trump, i articular un bloc comú transatlàntic contra els "autoritarismes" personificats per nacions com ara la Xina i Rússia.

Ell mateix va detallar diumenge els reptes d'aquesta primera gira internacional en un article publicat en The Washington Post: reforçar el "renovat compromís" dels Estats Units amb els seus aliats i "demostrar la capacitat de les democràcies per a afrontar els reptes i neutralitzar les amenaces de la nostra era". Entre altres desafiaments, anomena "les activitats danyoses dels governs de la Xina i Rússia", enfront dels quals els Estats Units han de "liderar el món des d'una posició de fortalesa".

Només xafar territori britànic, el mandatari nord-americà li ha llançat un primer missatge a l'homòleg rus, Vladímir Putin, amb qui té previst trobar-se dimecres a Ginebra en un moment d'alta tensió entre els dos països. Els Estats Units, ha assegurat, no busquen un conflicte amb Rússia, sinó que volen mantindre una "estabilitat estratègica" amb el Kremlin i els tractats sobre el control d'armes amb Moscou. Però adverteix: Washington respondrà "de manera ferma i significativa si el govern rus inicia un conflicte". Així mateix, traslladarà a Putin que hi haurà conseqüències si es viola la sobirania de les democràcies nord-americana i europees.

Aquest dijous Biden es reunirà amb el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, on s'espera que els dos parlen del Brexit i de l'incompliment dels acords sobre Irlanda del Nord.

L'endemà, divendres, viatjarà a Cornualles per a participar en la cimera del G7, integrat per les set potències més poderoses del món: els Estats Units, el Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, el Canadà i el Japó. Damunt la taula, la recuperació postpandèmia, la lluita contra la crisi climàtica o l'hegemonia de la Xina i els ciberatacs amb amb programari de segrest presumptament llançats des de Rússia.

El president nord-americà estarà fins diumenge al Regne Unit, on també té previst fer una trobada eixe mateix dia amb la reina Isabel II al castell de Windsor.

Ja dilluns, es traslladarà a Brussel·les, on prendrà part en la cimera de l'OTAN i mantindrà una altra reunió amb els líders de la Unió Europea.

També et pot interessar

stats