Primera jornada sense mòbils als centres educatius

Es contemplen dos úniques excepcions i el conseller basa la nova norma en els problemes d’aprenentatge i convivència que genera “l’ús indiscriminat” dels terminals

L'estudiantat no podrà usar els mòbils mentre estiga al centre educatiu, tret de les excepcions prèviament justificades / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de maig 2024 - 12:25 Actualitzat: 06 de maig 2024 - 15:58

L'alumnat valencià viu este dilluns la primera jornada sense mòbils. L'ús dels terminals estarà prohibit a tots els centres educatius valencians no universitaris i durant tota la jornada, és a dir, no sols en classe, també durant el temps de l'esplai o les extraescolars. El conseller d’Educació, José Antonio Rovira, justificava la setmana passada la decisió en els problemes d’aprenentatge i de gestió de la convivència que genera l'ús dels telèfons mentre l'estudiantat està en les sessions lectives.

Esta prohibició té dos úniques excepcions. Els mòbils podran emprar-se quan l’aparell tinga un ús didàctic i sempre que conste este mitjà en el projecte educatiu del centre i s’use sota la supervisió del docent, com ha matisat el titular d’Educació.

El segon cas en què l’alumnat podrà emprar el mòbil durant serà en aquelles situacions en què, per salut o altres raons degudament justificades, l’alumne necessite usar el mòbil. En este cas, la direcció del centre haurà de validar l’autorització per a traure el telèfon a l'aula, durant l'esplai o durant altres períodes de la jornada lectiva, com les extraescolars.

Esta nova norma hauran d'acatar-la tots els centres educatius del territori valencià sustentats amb fons públics, com ha indicat José Antonio Rovira. El conseller va indicar que cada centre haurà d’establir el protocol per a la retirada, la custòdia i la devolució dels aparells.

Rovira justificava la decisió en el fet que “l’ús indiscriminat” del mòbil genera problemes d’aprenentatge i també causa dificultats en la gestió de la convivència en les escoles i instituts. A més, el conseller afegia que, amb la mesura, també es persegueix que la situació socioeconòmica de les famílies no cause situacions de discriminació al centre educatiu.

En arribar al centre el mòbil s'apaga i només en eixir es pot encendre José Antonio Rovira - Conseller d'Educació

Paral·lelament a la implantació d’esta nova norma, Educació impartirà formació a la comunitat educativa per a afavorir un ús racional dels mòbils. José Antonio Rovira assenyalava que l’ús indiscriminat del mòbil és un assumpte que “preocupa” els responsables de la conselleria i que, abans d’implantar la prohibició, s’ha consultat els experts. 

La prohibició aspira a impedir que l’alumnat “estiga pendent del mòbil” quan estiga als col·legis i instituts. "En arribar al centre, el mòbil s'apaga i només en eixir es pot encendre", ha apuntat José Antonio Rovira.

A més, Educació adoptava esta mesura com una via per a posar fre a l’assetjament i el ciberassetjament, mentre es publica la norma de convivència, que ja està en fase d'exposició pública.

També et pot interessar

stats