El 69% dels joves pateix la síndrome FOMO que implica un desig d'estar connectat

Esta síndrome pot implicar "depressió, falta de qualitat del son i fins i tot un augment en el consum d'alcohol", a més de l'aprenentatge distret, segons assenyala el psiquiatra Víctor Navalón, partir d'un estudi

Una estudiant amb un telèfon mòbil en una imatge d'arxiu
Una estudiant amb un telèfon mòbil en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El 69% dels joves entre 18 i 34 anys confessa patir la síndrome FOMO, un tipus d'ansietat social caracteritzada per un desig d'estar contínuament connectat amb el que uns altres estan fent. Això pot implicar "depressió, falta de qualitat del son i fins i tot un augment en el consum d'alcohol", segons assenyala el psiquiatra de l'Hospital Vithas València 9 d'Octubre Víctor Navalón, sobre l'estudi publicats per la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental (SEPSM).

Sobre este tema, explica que les persones amb esta malaltia busquen constantment una interacció en xarxes socials perquè senten inseguretat si estan "absents".

"Des que les xarxes socials van irrompre en les nostres vides, el seu mal ús s'ha convertit en un trastorn que pot comportar seriosos problemes emocionals i psicològics, fins i tot porta altres problemes conductuals com és l'addicció al mòbil", adverteix.

De fet, esta síndrome està molt lligat a la nomofòbia que representa la por irracional a estar sense telèfon mòbil.

Afecció a la salut menta i a l'aprenentatge

La salut mental de la persona es pot veure afectada per l'aparició de sentiments de soledat, ansietat, depressió, falta de qualitat del son i en situacions particulars pot portar a un augment de consum d'alcohol. Una altra conseqüència directa del FOMO és l'aprenentatge distret, estudiar sense parar atenció o conduir entregingut a causa de les xarxes socials, assegura.

"Els adolescents són molt més susceptibles a patir-ho, ja que, durant esta etapa, el desig d'acceptació social i popularitat és molt més alt que en altres etapes de la vida".

De fet, comenta que en els últims tres anys, aproximadament el 60% dels joves que atén en la seua consulta poden presentar un problema de mal ús o tenen addicció a les xarxes socials. Fins i tot el FOMO provoca una distorsió cognitiva per la qual no s'aprecia la realitat i es perd la visió crítica del que és realment ficció.

No obstant això, assenyala que els joves no són els únics a patir este problema, ja que els qui més pateixen FOMO són persones de qualsevol edat amb baix nivell de satisfacció en la seua vida i una autoestima molt feble.

Aïllament

Qui té esta síndrome està constantment enganxat al mòbil o a un dispositiu amb internet, i tem perdre's qualsevol comentari, qualsevol m'agrada en Instagram o Facebook, qualsevol vídeo de TikTok o qualsevol trending topic d'X (abans, Twitter).

Segons el doctor Navalón, "el que el pateix pensa que si no respon immediatament en les xarxes o no està atent es perdrà coses importants i esta idea mateixa li provoca angoixa, així com estar retransmetent constantment què fa, on està, què s'ha posat, què li han dit".

Es tracta així d'un comportament continu del matí a la nit que genera retrets de l'entorn per a deixar el telèfon a un costat, per la qual cosa la persona "es mostra malhumorada i irritable, i prefereix quedar-se sola o aïllar-se a la seua habitació abans que separar-se de la xarxa i perdre's alguna cosa".

Com evitar el FOMO?

Per a l'especialista, la solució a este problema que pot provocar ansietat, depressió i elevar encara més els problemes d'autoestima i frustracions que generen trastorns de conducta està a afrontar primer la causa que l'ha provocat.

Una vegada detectada, és necessari treballar amb el pacient per a canviar els hàbits en l'ús del mòbil i adoptar un comportament "adequat, moderat i racional en la gestió de les xarxes, cuidar l'autoestima i centrar els esforços en el dia a dia per a trobar l'equilibri en el seu ús". "La clau està a aprendre un consum moderat i racional".

A més, cal involucrar la família en la solució del problema. Per al professional, "s'ha d'educar amb l'exemple". De tal forma, que els pares han d'evitar publicar constantment el que fan en xarxes socials, contestar a l'instant missatges que no tenen cap urgència, i a casa fomentar les reunions en família sense cap mena de dispositiu.

També et pot interessar

stats