Abril acaba amb més de 2,14 milions d'afiliats per primera volta i 3.800 parats menys

El quart mes del 2024 s'acomiada amb la millor dada d'ocupació des del 2008 després de crear quasi 11.700 llocs de treball gràcies a l'empenta del sector serveis

Diversos banyistes a la platja de Llevant de Benidorm este cap de setmana
Diversos banyistes a la platja de Llevant de Benidorm este cap de setmana / Pablo Miranzo (EFE)

Abril s'acomiada a la Comunitat Valenciana amb la tercera reducció mensual de desocupació consecutiva des que va començar el 2024 i un nou rècord d'afiliació a la Seguretat Social. Les dades difoses este dilluns per la Conselleria d'Ocupació i els Ministeris de Treball i Inclusió certifiquen un descens de 3.824 persones en les llistes de l'atur respecte del març, un 1,18% menys, de manera que la xifra total en el territori se situa al final del quart mes de l'any en 319.510. El servei valencià d'ocupació, Labora, destaca que és la quantitat més baixa vista a l'abril des del 2008, just abans de l'esclat de la bambolla immobiliària i la crisi financera.

En termes interanuals, la caiguda de l'atur és del 4,75%, un percentatge que es tradueix en una mossegada de 15.934 valencians i valencianes que han eixit de l'atur des d'abril del 2023. L'evolució favorable del mercat laboral valencià s'emmarca en la bona tònica estatal, que replica les bones dades amb una reducció de la desocupació en vora 60.503 persones. Gràcies, fonamentalment, a l'empenta del sector serveis, que resta 42.000 parats en tot el país i situa la quantitat total en 2,66 milions, la més baixa des de setembre del 2008. Espanya, a més, celebra una nova fita este abril, ja que per primera vegada s'ha superat la barrera dels 21 milions d'afiliats a la Seguretat Social després d'incorporar 199.538 persones al mercat de treball durant l'últim mes. Dels 21.101.505 inscrits de mitjana en el sistema en el balanç mensual, 2.141.264 són a la Comunitat Valenciana, que també trenca un sostre en la sèrie històrica. Mai hi havia hagut tants valencians i valencianes treballant al territori. A més, sols a l'abril s'han comptabilitzat 106.146 contractes, vora 6.000 més que al març, i quasi la meitat (54.738) són indefinits.

La caiguda de l'atur este mes és generalitzada en quasi tots els sectors productius. La construcció arrossega la retallada més notable en termes relatius (-1,89%), seguida de la indústria (-1,38%) i els serveis (-1,29%), mentre que en l'agricultura el mercat laboral es manté amb el mateix nombre de desocupats, amb una pujada a penes imperceptible del 0,02%. El paràmetre sí que avança, però, en el col·lectiu sense ocupació anterior (-0,59%). La desocupació es redueix en tots els trams d'edat, i ho fa especialment amb força entre el col·lectiu dels menors de 25 anys (-5,13%): des del darrer mes, 1.045 joves han trobat feina. En els grups de població més madurs la baixada a l'abril es modera a l'1,64% i el 0,50% mensuals, respectivament.

Les dades del Ministeri d'Inclusió evidencien el protagonisme dels serveis en la creació de llocs treball. Encara que les xifres d'afiliació en les branques d'activitat no estan desglossades per àmbit autonòmic, la tònica estatal deixa molt clar el pes de l'hoteleria en el saldo net de noves ocupacions generades a l'abril: quasi la meitat de les quasi 200.000 que s'hi incorporen, 91.913, són en este àmbit. Són un 6,46% més que el mes anterior.

La disminució de l'atur es replica igualment tant entre el gènere masculí com entre el femení, però en el col·lectiu dels homes la millora és un punt superior: 1,80% ells pel 0,78% en el cas d'elles. A més, la quantitat de dones sense feina (194.363) continua sent més alta que la dels homes (125.147).

Per províncies, la d'Alacant és la que anota un retrocés més acusat de la desocupació en el quart mes de l'any (-1,37%), seguida per València (-1,08 %) i Castelló (-0,95%). En la majoria de les comarques la tendència és descendent, tot i que les reduccions més grans en termes percentuals es localitzen a la Plana d'Utiel i l'Alcalatén, ambdós per damunt del 2%. Es queden fora de la tònica favorable els Ports i l'Alt Millars, que lideren l'increment de valencians desocupats.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha valorat les dades conegudes hui sobre l'atur com una "bona notícia", però ha recordat que caldrà "continuar treballant" mentre a la Comunitat Valenciana hi haja una sola persona sense faena, ja siga "una dona, un jove, un aturat de llarga durada o qualsevol persona en l'atur". Tot i això, ha volgut remarcar el fet que esta autonomia, amb l'andalusa, són les dos d'Espanya "que més atur aconsegueixen eliminar" perquè les dos estan al capdavant del rànquing de creació de treball i destrucció de desocupació.

També et pot interessar

stats