Cimera a Brussel·les entre caps d'estat i de govern europeus i africans cinc anys després

Sánchez coincidirà en la trobada amb el líder del Front Polisario, Brahim Gali, i amb el ministre d'Afers Estrangers marroquí, Naser Burita

Soldats de l'Exèrcit de Terra observen com un grup d'immigrants arriben a la platja fronterera d'El Tarajal de Ceuta en una imatge d'arxiu
Soldats observen com un grup d'immigrants arriben a la platja fronterera d'El Tarajal, a Ceuta, en una imatge d'arxiu / Brais Lorenzo (Efe)

El president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, viatja aquest dijous a Brussel·les per a participar en la cimera UE-Àfrica, on coincidirà amb el líder del Front Polisario, Brahim Gali, i amb el ministre d'Afers Estrangers marroquí, Naser Burita.

Els líders de la Unió Europea i la Unió Africana estan citats en la capital belga fins al divendres amb motiu de la sisena cimera entre les dues regions, que no tenien una reunió d'aquestes característiques des de novembre de 2017.

Per a fer més dinàmics els treballs, els caps d'estat i de govern europeus i africans es repartiran al llarg dels dos dies en set taules de debat.

Versaran sobre els següents temes: finançament per a un desenvolupament sostenible i incloent; canvi climàtic i energia; pau, seguretat i governança; integració econòmica; educació, cultura, migració i mobilitat; agricultura; i sistema de salut i promoció de vacunes.

Sánchez presidirà la taula de pau i seguretat

Sánchez presidirà aquest dijous la taula relativa a pau i seguretat al costat del president de Mauritània, Mohamed Ould Ghazouani, i el de Ghana, Nana Akufo-Addo. Divendres participarà en la taula sobre migració i educació, que estarà copresidida pel Marroc (amb el seu ministre d'afers Estrangers), Portugal, Àustria i Benín.

Per tant, el president espanyol coincidirà amb Burita en un fòrum que debatrà sobre la migració, un assumpte d'especial rellevància en les relacions entre els seus dos països.

Sobretot després de la crisi diplomàtica provocada per l'acolliment a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Gali, i la posterior allau d'emigrants irregulars que van entrar a Ceuta al maig de l'any passat.

Gali també assistirà a Brussel·les a la cimera UE-Àfrica com a membre que és de la Unió Africana i, per tant, Sánchez coincidirà amb ell almenys en les sessions d'obertura i clausura d'aquest esdeveniment i en el sopar oficial previst per a aquesta nit.

Abans de la cimera, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha convocat una reunió informal dels líders de la UE per a analitzar la situació a Ucraïna.

També et pot interessar

stats