El Marroc considera resolta la crisi diplomàtica amb Espanya

Desenes d'organitzacions de migrants i antiracistes demanen la dimissió del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska

Soldats de l'Exèrcit de Terra observen com un grup d'immigrants aconsegueixen la platja fronterera del Tarajal de Ceuta
Soldats de l'Exèrcit de Terra observen com un grup d'immigrants arriben a la platja fronterera d'El Tarajal de Ceuta el passat maig / Brais Lorenzo (Efe)

El rei del Marroc, Mohamed VI, considera que la crisi diplomàtica oberta amb Espanya s'ha resolt i ara és l'hora d'"inaugurar una etapa inèdita" en les relacions entre ambdós països. Aquest divendres el monarca va expressar el seu desig de continuar treballant amb el govern espanyol en el discurs que anualment pronuncia en ocasió de la Revolució del Rei i del Poble.

La darrera crisi entre Espanya i el Marroc es va originar el passat mes d'abril a causa de l'hospitalització del líder del Front Polisario, Brahim Gali, a l'estat espanyol i la posterior entrada massiva d'emigrants al maig a Ceuta davant de la passivitat marroquina.

Mohamed VI ha qualificat aquests esdeveniments com una "crisi sense precedents" que ha danyat fortament la confiança mútua i ha plantejat "diverses preguntes sobre el seu futur".

En les últimes setmanes, però, després de la destitució de l'exministra d'Afers Estrangers espanyola Arancha González Laya, el Marroc ha fet passos per a normalitzar les relacions amb Espanya, com acceptar la devolució dels centenars de menors que van entrar a Ceuta al maig.

Organitzacions antiracistes demanen la dimissió de Marlaska

Desenes d'organitzacions de migrants i antiracistes de tot l'estat espanyol, entre altres CIEs No València i l'Associació Intercultural de Professionals de la Llar i les Cures València, han exigit aquest divendres la dimissió del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per les devolucions "il·legals" de menors des de Ceuta al Marroc que el govern espanyol va començar el passat 13 d'agost.

A través de la campanya #MarlaskaDimisión aquestes organitzacions demanen la renúncia del ministre de l'Interior per la seua "responsabilitat directa" en les "irregularitats" del procés d'expulsió que ja han assenyalat autoritats com el Defensor del Poble i l'Audiència Nacional, a més de juristes i organitzacions defensores dels drets de la infància, segons el manifest de la campanya.

En aquest text, també es reclama la derogació de l'acord entre Espanya i el Marroc perquè, a parer d'aquestes organitzacions, és contrari a l'obligació de l'Estat de protegir els drets de la infància migrant.

En aquesta línia, exigeixen al govern de coalició estatal derogar la llei d'estrangeria per "vulnerar els drets humans i fonamentals de les persones migrants" i per "condemnar-les" a una condició d'irregularitat administrativa.

També et pot interessar

stats