González Laya declara davant el jutge per a explicar l’entrada del líder del Front Polisario a Espanya

L’excap del gabinet va assenyalar que l'exministra sabia de l’entrada de Ghali al territori nacional 

L'exministra d'Afers Exteriors en una roda de premsa del passat mes de juny
L'exministra d'Afers Estrangers en una roda de premsa del passat mes de juny / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

L'exministra d'Afers Estrangers Arancha González Laya declara aquest dilluns davant el jutjat d'instrucció número 7 de Saragossa per a donar la seua versió sobre l'entrada i eixida d'Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali.

González Laya està citada arran de la sol·licitud de l'advocat Juan Carlos Navarro, i a la qual es va adherir l'altra acusació, dirigida per Antonio Urdiales, i s'emmarca en una sèrie de testificals que té en el calendari el jutge que instrueix el cas.

Aquest dilluns també està previst que declare, en qualitat de testimoni, l'ex secretari general tècnic del Ministeri d'Afers Estrangers, José María Muriel Palomino.

Fins ara, el magistrat ha escoltat l'ex cap de gabinet d'Exteriors, Camilo Villarino, qui ha comparegut en qualitat d'investigat, també sota la representació legal de l'Advocacia de l'Estat. Fonts jurídiques han assegurat que en la seua declaració va assenyalar que l’exministra González Laya i la directora del gabinet de Carmen Calvo quan aquesta era vicepresidenta del govern espanyol, María Isabel Valldecabres, eren coneixedores de l’entrada de Ghali a Espanya.

Arran d’aquestes afirmacions, les acusacions han demanat incloure en el procediment les declaracions de Calvo i la seua directora de gabinet, María Isabel Valldecabres, així com la de la cap de gabinet del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, Susana Crisóstomo. Les dues declararan com a testimonis el 18 d'octubre.

En el sumari de la causa consta un informe de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional on s'identifiquen quatre documents d'identitat relatius a Ghali obtinguts "legalment" i "sense que s'aprecien indicis de frau o engany". Figura també un ofici de la Prefectura Superior de Policia de Navarra en el qual es va informar que el líder polisario va eixir de l'aeroport de Pamplona-Noain amb destinació a Algèria sense passaport ni documentació que acreditara la seua identitat.

Així mateix, consta un text de la Brigada Provincial d'Informació de La Rioja de la Policia Nacional amb les declaracions, en qualitat de testimonis, del coordinador de trasplantaments i cures crítiques de l'Hospital San Pedro de Logronyo i del gerent del centre. El primer va assegurar que li van demanar "un llit UCI per a un pacient Covid" que venia de l'"estranger" dos dies abans de l'arribada de Ghali. Per la seua banda, el gerent del centre hospitalari va assegurar que la petició va ser realitzada pel cap de l'Oficina de Presidència de La Rioja.

També et pot interessar

stats