Carrers plens i dignataris de tot el món acomiaden la reina Isabel II en un pompós funeral d’estat

Els reis d’Espanya coincideixen amb els emèrits per primera vegada des que Joan Carles I se'n va anar a Abu Dhabi

Carrers plens i dignataris de tot el món acomiaden la reina Isabel II / À Punt NTC

Milers de ciutadans als carrers i centenars de representants institucionals de tot el món a l’abadia de Westminster han acomiadat aquest dilluns la reina Isabel II, que va morir el 8 de setembre, després d’estar set dècades al capdavant de la corona britànica.

Les dues últimes ciutadanes s’han acomiadat de la monarca segons abans de les 6:30 hores de dilluns, després de diversos dies en què milers de ciutadans han passat per la capella ardent d’una de les reines més longeves del món, habilitada al Westminster Hall. Arrere han quedat les jornades de cues quilomètriques, fins a set quilòmetres, en què pacientment la ciutadania ha esperat per a donar el seu adeu a la reina.

Col·locat sobre una curenya de la Royal Navy de 1901, tirada amb cordes per més de cent mariners de la Marina, la Royal Navy, el taüt de la reina Isabel l'han portat a l’abadia de Westminster, on estava previst el funeral d’estat.

Milers i milers de persones, algunes esperant des d'aquest diumenge, han omplit els carrers de Londres per a veure el pas del seguici fúnebre
Milers i milers de persones, algunes esperant des d'aquest diumenge, han omplit els carrers de Londres per a veure el pas del seguici fúnebre / Paul Childs (Reuters)

Milers de persones, algunes esperant des d’aquest diumenge, han seguit el trasllat de les restes mortals. El rei ha decretat la jornada de dilluns com a festiva, que ha facilitat encara més l’afluència de gent.

Darrere del fèretre, avançava el rei Carles III i els seus tres germans, la princesa Anna i els prínceps Andreu i Eduard, així com els prínceps Guillem i Enric, nets d'Isabel II, i els dos fills majors de Guillem. Mentre avançava el seguici, membres de regiments escocesos i irlandesos tocaven les gaites.

El fèretre de la reina Isabel II, portat a coll per personal de l'Armada, entra a l'abadia de Westminster
El fèretre de la reina Isabel II, portat a coll per personal de l'Armada, entra a l'abadia de Westminster / Reuters

A l’abadia els esperaven presidents, reis, prínceps, primers ministres i altres dignataris d’arreu del món convidats a aquesta solemne cerimònia de comiat. Entre aquests convidats, els reis d’Espanya i els reis emèrits, que per primera vegada coincidien públicament, colze a colze, des que Joan Carles I se'n va anar a Abu Dhabi.  

Una ciutat blindada

El funeral d’Isabel II transcorre en una ciutat blindada pel que fa a les mesures de seguretat i col·lapsada quant als desplaçaments de la ciutadania. Des d'abans de començar el dia, els autobusos han interromput les seues rutes habituals, de manera que era impossible arribar amb aquest mitja al cor de la capital.

Algunes estacions de metro, com la de Westminster, Saint James' i Hyde Park Corner, també estan tancades aquest dilluns, mentre que els cotxes privats a penes circulen per Londres.

En acabar l’ofici religiós, el seguici eixirà de l’abadia de Westminster, passarà per davant del Palau de Buckingham per a arribar al castell de Windsor, on rebrà sepultura junt amb el seu marit, el duc d'Edimburg.

També et pot interessar

stats