La calor amenaça de revifar el foc al Mediterrani oriental

Nombrosos incendis arrasen punts de Grècia, Itàlia i Turquia i deixen milers de persones evacuades i nombrosos danys materials

Un voluntari lluita contra les flames a Galatsona, un dels municipis afectats en l'illa grega d'Eubea
Un voluntari lluita contra les flames a Galatsona, un dels municipis afectats en l'illa grega d'Eubea / Stelios Misinas (Reuters)

Els països del Mediterrani oriental continuen sent pastura de les flames de nombrosos incendis que arrasen principalment punts de Grècia, Itàlia i Turquia i que deixen un balanç provisional de milers de persones evacuades i hectàrees cremades, a més de quantioses destrosses i vora una desena de víctimes mortals. Uns focs devastadors que amenacen d'avivar-se per l'onada de calor prevista per a aquesta setmana. 

Grècia és per ara el país pitjor parat, amb més de 500 incendis. Segons l'Observatori Nacional d'Atenes, en els set dies que està cremant-se s'han abrasit almenys 65.000 hectàrees de terreny, el que converteix aquest episodi en la catàstrofe ecològica més gran que es recorda fins a la data. 

Les flames volten per huitena jornada consecutiva l'illa d'Eubea, epicentre ara dels incendis. La situació continua sent dramàtica, amb muntanyes, pinars i cultius devorats pel foc –46.000 hectàrees cremades–, focus que no deixen de reviscolar i un llistat de poblacions evacuades que no para de créixer. Els bombers, ajudats per ciutadans voluntaris, miren de frenar per tots els mitjans l'avanç del foc amb tot el que tenen a l'abast: mànegues casolanes, mantes o fins i tot restolls. De moment han aconseguit dividir el gran front que ha esborrat quasi un terç de l'illa. 

Davant les crítiques per la gestió dels incendis declarats en el país hel·lé, i després d'una reunió d'urgència del govern, el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, ha comparegut en la televisió del país per a disculpar-se per qualsevol errada que les autoritats hagen pogut cometre en l'última setmana durant les labors d'extinció. Ha promés també que els responsables seran portats davant la justícia. Aquest mateix dilluns, el fiscal del Tribunal Suprem de Grècia, Vassilios Pliótas, va ordenar una investigació per a esbrinar si els focs han sigut causats per membres d'una organització criminal.

El primer ministre Mitsotakis ha garantit que les persones que hagen perdut les seues propietats a causa del foc seran recompensades i que les àrees cremades es reforestaran amb un fons de 500 milions que s'extraurà dels diners desembossats des de la Unió Europea per a fer front a la pandèmia. 

Cinc focus actius a Turquia

Turquia és un altre punt calent del Mediterrani aquests dies. Des que sorgiren, de forma quasi simultània, diversos grans incendis el 29 de juliol passat en el sud i l'oest del país, les flames han devorat més de 5.000 hectàrees de cultius i han causat danys per damunt dels 100 milions de lires (10 milions d'euros) en sis províncies, segons càlculs del govern turc. Després de dotze dies en una dura lluita contra el foc, els bombers han aconseguit reduir de 240 a cinc la xifra de focus actius en dues províncies. 

Situació complicada al sud d'Itàlia

Diverses desenes d'incendis romanen actius també en el sud d'Itàlia i la regió de Sicília ha declarat fins i tot l'estat d'emergència per la cinquantena de focs que s'han registrat només durant el cap de setmana. Preocupen molt els incendis en la zona dels anomenats "Boscos Antics" del parc nacional de l'Aspromonte a la regió de Calàbria, recentment inclòs en el patrimoni de la Unesco. Mentre, que la calor no dona treva al país: per a aquest dimarts s'esperen temperatures per damunt dels 40 graus. 

Aquest desolador escenari en el Mediterrani pot repetir-se o fins i tot agreujar-se, tenint en compte les conclusions del gran informe de situació presentat aquest dilluns pel Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic de les Nacions Unides. El document alerta que les temperatures pujaran en tot Europa a un ritme superior als canvis que experimentarà la temperatura mitjana mundial. Això provocarà, entre altres coses, un augment de les inundacions, sequeres, onades de calor i incendis. 

També et pot interessar

stats