Grècia, envoltada pel foc en plena onada de calor sense precedents

Un dels incendis més greus s'ha declarat a Atenes i ha obligat a evacuar tres suburbis però de moment no s'han registrat víctimes mortals

Una estàtua de la deesa Atenea amb les flames del suburbi de Varibombi de fons
Una estàtua de la deesa Atena amb les flames del suburbi de Varibombi de fons / Giorgos Moutafis (Reuters)

Grècia està immersa en una batalla per a contindre diversos grans incendis declarats en tot el país mentre viu una onada de calor sense precedents en quaranta anys. Un dels més importants s'ha declarat al nord d'Atenes aquest dimarts i ha obligat a evacuar tres suburbis, entre els quals hi ha Varibombi i Adames. També ha causat diverses incidències en la xarxa de transport i el subministrament elèctric. S'ha hagut de desallotjar la vila olímpica dels Jocs de 2004 i tallar una autopista i diverses línies ferroviàries nacionals.

Les flames, que han provocat una pluja de cendra sobre la capital grega, han arrasat desenes de cases, vehicles, locals comercials, pinars i fins i tot un campament infantil. El foc ha arribat també a la plaça principal de Varibombi i s'acosten perillosament a una base aèria i un monestir, segons han informat alguns mitjans grecs.

Per ara no s'han registrat víctimes mortals, però almenys set persones han hagut de ser ingressades per problemes respiratoris lleus a causa de la inhalació de fum.

Durant tota la nit un fort dispositiu ha estat lluitant contra el foc, amb l'objectiu de controlar els tres fronts que hi ha actius abans que es produïsca cap mort. A la zona hi ha desplegats més de mig miler de bombers, centenars de voluntaris i policies, 150 mitjans terrestres i 14 aeris. El viceministre de Protecció Civil, Nikos Jardaliàs, ha assegurat que la "màxima prioritat" és "salvar vides", i ha destacat que s'han dut a terme 315 actuacions per a ajudar a evacuar veïns atrapats en cases i vehicles o amb problemes de mobilitat.

El foc a la capital hel·lena va començar en el migdia del dimarts prop del palau de Tatoi, la residència d'estiu de la família reial grega, presumptament per l'explosió d'un pal elèctric que no va resistir la tensió que registrava la xarxa en tot el país a causa de l'onada de calor.

Segons han informat els bombers, al matí i a causa de la humitat el front de foc mostra un millor panorama, però es manté el temor que a mesura que avance el dia i tornen a pujar les temperatures, la càrrega tèrmica puga fer revifar alguns focus, sobretot a les pinedes que envolten les zones afectades.

Cotxes cremats al suburbi Nea Kifisià, al nord d'Atenes
Cotxes cremats al suburbi Nea Kifisià, al nord d'Atenes / Costas Baltas (Reuters)

Grècia, un polvorí

Les altes temperatures dels últims dies han convertit el país en un polvorí. Només en les darreres 24 hores s'han originat 81 incendis, dels quals una quarantena seguien actius aquest dimarts a la nit. Entre d'altres, el foc declarat a l'illa d'Eubea, prop d'Atenes, on s'ha evacuat centenars de residents i turistes de sis pobles i campaments infantils. A Kos, d'altra banda, un incendi forestal amenaça el santuari Asclepeion, el jaciment arqueològic més important de l'illa. El viceministre ha explicat que les condicions meteorològiques, amb temperatures màximes de 45 graus, estan complicant enormement l'extinció dels focs.

També et pot interessar

stats