Les flames devoren el Mediterrani oriental avivades per la calor extrema

Les altes temperatures fan proliferar centenars d'incendis en diversos països del sud-est d'Europa com ara Grècia i l'estat eurasiàtic de Turquia

Les flames emergeixen en les muntanyes d'Orhaniye, una població propera a la turística Marmaris (Turquia)
Les flames emergeixen en les muntanyes d'Orhaniye, una població propera a la turística Marmaris (Turquia) / Umit Bektas (Reuters)

L'onada de calor extrema que travessa el sud-est d'Europa han convertit el terreny en un caldo de cultiu per a centenars d'incendis que s'han multiplicat en els darrers dies per diversos països de la regió. Al seu pas han deixat almenys una desena de víctimes mortals, evacuacions massives, centenars de cases destruïdes i milers d'hectàrees de vegetació cremades. 

La Comissió Europea ha mobilitzat ajuda de diversos Estats membres per a fer front a les flames, avivades per les altes temperatures que en alguns moments superen els 45 graus. Els països afectats són Grècia i Turquia, però també s'han originat en altres com ara Bulgària o Albània. 

Més de cent focs en un dia a Grècia

Els incendis declarats des de fa dies al país hel·lènic enmig de la pitjor onada de calor dels últims quaranta anys no donen treva. Afortunadament no hi ha víctimes mortals per ara, però la situació no deixa d'empitjorar i milers d'hectàrees continuen cremant-se. En només 24 hores han esclatat 118 focs, dels quals tres segueixen fora de control. El més preocupant de l'episodi està a l'illa d'Eubea i a la zona del Peloponés. 

A Eubea, l'incendi ha entrat aquest dijous en el tercer dia d'activitat sense que els bombers hagen pogut controlar l'avanç de les flames. Tretze poblacions han hagut de ser evacuades, centenars d'edificis han quedat calcinats i tres efectius antiincendis han necessitat tractament per cremades lleus.

Preocupa també a les autoritats el foc que s'aproxima amb rapidesa al jaciment arqueològic d'Olímpia, on se celebraven els Jocs Olímpics en l'Antiguitat, prop del qual han quedat ja destruïdes diverses cases. Mitjans locals van informar que hi havia diverses persones atrapades en les seues llars en aquesta zona.

En canvi, a última hora de dimecres millorava la situació en els barris d'Atenes, la capital, on des del dimarts s'han cremat 1.250 hectàrees i han quedat arrasats centenars d'edificis. Les flames obligaren milions de persones a romandre tancades en la ciutat per a evitar respirar les partícules tòxiques que suraren en l'aire durant hores.

Els bombers lluiten contra el foc prop del barri de Varibombi, a Atenes (Grècia)
Els bombers lluiten contra el foc prop del barri de Varibombi, a Atenes (Grècia) / Efe

Més de 16.000 evacuats en una trentena de poblacions turques

Continua la lluita contra el foc a Turquia, on en una setmana s'han declarat més de 170 focus. La gran majoria estan ja extingits o sota control, però encara queden setze fronts actius en set províncies del sud i est del país. El ministre de l'Interior, Süleyman Soylu, ha indicat que en total s'ha hagut d'evacuar 16.000 persones de 3.200 llars en 28 poblacions.

La calor extrema registrada en el Mediterrani oriental ha afectat aquestes regions de Turquia, amb temperatures de fins a 44 graus a la ciutat meridional d'Antalya i 42 en la turística Marmaris, dues de les zones més colpejades pels incendis.

Set de les huit víctimes mortals que ha deixat darrere el foc s'han registrat en l'incendi de Manavgat, a Antalya, que continua actiu. L'altra, a Marmaris, a la província de Mugla, on continuen les labors d'extinció amb els avions enviats per Espanya per a col·laborar en una emergència per a la qual Turquia no té suficients mitjans propis. El govern liderat per Recep Tayyip Erdogan ha hagut de llogar o demanar aeronaus a Rússia i Ucraïna, entre altres.

Dos morts a Albània i Kosovo

Albània, Kosovo, Bulgària i Macedònia del Nord completen el llistat de països afectats per la llengua de foc que devora el Mediterrani oriental. De moment hi ha dues víctimes mortals: un home de 64 anys a Albània, i un altre de 57 a Kosovo. 

Les flames estan provocant estralls a Bulgària, on les temperatures arriben als 42 graus. Grans àrees de boscos han quedat destruïdes tot i que, per ara, no es comptabilitza cap mort ni ferits. La majoria dels focus es pogueren controlar prompte, però en alguns casos va ser necessari desplegar unitats militars i helicòpters de les forces aèries, com al poble de Dolno Selo, prop de la frontera amb Macedònia del Nord, on el foc originat per una espurna de la línia elèctrica va destruir una vintena de cases buides. Un altre incendi al sud de la capital, Sofia, va arribar a acostar-se a 300 metres del gasoducte que transporta carburant a Grècia, sense danyar la instal·lació.

A Albània, la situació més crítica es troba al sud: la costa del Jònic, la turística ciutat de Vlora i Gjirokastër, prop de la frontera amb Grècia. L'accidentat terreny i la falta de mitjans aeris adequats estan dificultant l'extinció de les flames al país, que espera amb impaciència l'ajuda europea. Els focs, majoritàriament provocats, cremen des de fa setmanes superfícies senceres de boscos en la península de Karaburun i en l'avanç amenacen la base naval militar de Pashaliman i el parc natural de Llogara, a Vlora.

Quatre dels cinquanta incendis que s'han declarat a Kosovo al llarg de la setmana segueixen actius. Gran part s'atribueixen a negligències ciutadanes, sumades a la canícula i al vent, mentre que la falta de mitjans per a sufocar les flames complica la situació.

A Macedònia del Nord queden actius una dotzena d'incendis, dels quals només dos estan controlats. Encara que hi ha diverses poblacions en risc, de moment no hi ha vides en perill ni s'han registrat víctimes. El govern macedoni ha prohibit la circulació en àrees forestals.

També et pot interessar

stats