Volkswagen dirà si accepta les ajudes del govern per a la gigafactoria de Sagunt

El Perte del vehicle elèctric i connectat li atorgava 397 milions d’euros, mentre que la multinacional n’esperava 700

Parc Sagunt II, on es preveu instal·lar la gigafactoría de Volkswagen
Parc Sagunt II, on es preveu instal·lar la gigafactoria de Volkswagen / Ajuntament de Sagunt

Volkswagen anunciarà aquest dimecres si accepta els fons aprovats dins de la primera convocatòria del Perte del vehicle elèctric, necessaris per a construir la gigafactoria de bateries de Sagunt (Camp de Morvedre). La multinacional alemanya va amenaçar fa vora tres setmanes de desestimar la construcció de la planta si el govern no li garantia els fons necessaris. El Perte del vehicle elèctric i connectat (Perte VEC) li atorgava 397 milions d’euros mentre que la multinacional alemanya aspirava a rebre'n 700. 

El projecte que impulsa Volkswagen a Espanya, i que inclou la gigafactoria, però també l'electrificació de les plantes que el grup té a Catalunya i Navarra, preveu la inversió de 10.000 milions d’euros a través del projecte Future: Fast Forward. En aquesta iniciativa participen 62 empreses. La planta de Sagunt donarà faena a més de 3.000 persones de manera directa i entre 10.000 i 12.000 indirectament, segons les estimacions fetes pel grup. Per això, l’amenaça de la companyia va fer saltar les alarmes i mentrestant el president de la Generalitat, Ximo Puig, s’afanyava a dir que “la gigafactoria de Sagunt serà realitat” i el govern també ha intentat traslladar la convicció que farà el que calga per a garantir que el projecte es consolide i avance.

La quantia, encara que lluny de les expectatives del grup, representa el 45% del volum total d'aquesta primera edició del programa d'incentius. La multinacional va assenyalar aleshores que estudiaria els fons adjudicats i des de llavors el grup Volkswagen Seat ha estat buscant solucions amb les administracions espanyola i valenciana per decidir si accepta l'assignació d'ajudes anunciada, segons va informar la setmana passada el president de Seat Cupra, Wayne Griffiths. L'empresari va explicar dijous passat que “cal fer reflexions ja” si es vol transformar la indústria de l’automoció a Espanya, però es va mostrar optimista i va assegurar que trobaran solucions que materialitzen la construcció de la gigafactoria del grup Volkswagen a Sagunt.

Nou Perte i més incentius regionals

Tant l'executiu estatal com la Generalitat s'han compromés a fer tots el possible perquè la planta de bateries siga una realitat a Sagunt i han deixat clar que es garantirà finançament suficient per a la fàbrica.

El govern ha assegurat que les subvencions previstes en el Perte VEC es podran completar amb altres incentius regionals. El Ministeri d'Indústria també ha demanat flexibilitat a Brussel·les perquè Volkswagen puga beneficiar-se també de la segona fase d'aquest mecanisme, al qual Ford Almussafes ha mostrat intenció de presentar-se.

Per la seua banda, el cap del Consell, Ximo Puig, ha mostrat reiteradament el suport de l'administració autonòmica al projecte i sempre ha assegurat que tant el seu Consell com el govern de Pedro Sánchez actuarien “fins als límits” de les seues possibilitats, per a aconseguir-ho.

Aquest dimecres acaba el termini en el qual la multinacional alemanya havia indicat que donaria una resposta definitiva i, segons va informar el cap del Consell aquest dissabte, s’ha continuat treballant per la permanència del projecte, cosa que ha fet que Puig estiga esperançat en una decisió positiva

També et pot interessar

stats