València recupera els creuers el 27 de juny
El port assegura que els 15 mesos de parada han generat pèrdues de fins a 70 milions d’euros per al sector turístic
València tornarà a acollir creueristes el pròxim 27 de juny. És la data prevista de la primera nau de visitants que tornarà a atracar al port després dels 15 mesos en què, per culpa de la pandèmia, ha estat prohibit a aquest tipus de turisme. La del vaixell Mein Schiff és una de les primeres confirmacions que arriba a la Comunitat Valenciana després que el Ministeri de Transports haja alçat la prohibició que ha mantingut durant més d’un any.
Aquesta embarcació, que també farà escala a Alacant i tindrà un màxim de 655 tripulants i un aforament màxim del 60%, ja ha presentat el pla de contingència al Port de València. Els passatgers sols podran visitar la ciutat i els seus voltants en "excursions bambolla", mai pel seu compte, i principalment en activitats a l'aire lliure, amb la finalitat de minimitzar el risc de contagis.
La vida a bord s'adaptarà a la situació sanitària: mascareta en zones comunes, de bufets i discoteques tancats, limitació d'aforament al teatre i les botigues, tests per a tripulació i passatge previ a l'embarcament i als tres dies de pujar, protocol de separació de fluxos i distàncies de seguretat. El Mein Schiff 2 ha reforçat els mitjans sanitaris i disposa de respiradors, tests i cabines per a casos d'aïllament si se sospita algun cas de contagi.
La recuperació dels creuers, que feia pública el Ministeri de Transports aquest cap de setmana, ha tingut una bona acollida en el sector, de fet el Port de València ha afirmat que el retorn d’aquest turisme acabarà amb les pèrdues de fins a 70 milions d’euros per al sector turístic valencià que ha generat la parada. Fins als molls del port valencià, que l’Autoritat Portuària qualifica de destinació “mitjana” i “sostenible”, poden arribar fins a 400.000 visitants anuals, a través de les vora 200 escales anuals.
L’últim creuer que va atracar a València ho feia el 8 de març de 2020. Ara, l'evolució favorable de la pandèmia en el territori europeu, d'on procedeixen la majoria dels creuers internacionals, l'avanç de la vacunació contra la Covid i el descens de la incidència en les comunitats autònomes amb ports susceptibles de rebre aquest tipus de vaixells, han portat el Ministeri de Transports a autoritzar de nou les escales d’aquestes grans embarcacions de turistes, encara que ajustant-se a un protocol com la limitació a un aforament màxim del 75%, la possibilitat de fer proves diagnòstiques a bord, atés que el tercer o quart dia li les hauran de fer a tots els passatgers.
La responsable de creuers de l’Autoritat Portuària de València, Francesca Antonelli, qui ha confirmat l’arribada del primer creuer, ha afegit que no serà fins a principis de juliol quan començarà a percebre’s l’augment de vaixells turístics al port, “perquè les navilieres han de refer tots els seus itineraris, han de contractar personal, aprovisionar i posar a la venda les cabines", segons ha explicat Antonelli.
La responsable de creuers del port ha recordat que València va rebre 205 escales el 2019, el que va suposar 420.000 viatgers, mentre que les previsions per al futur són, en cas de recuperar la normalitat, "fregar els 500.000 turistes cap al 2023". El Port de València preveu rebre fins a 250 navilieres els pròxims anys, encara que Francesca Antonelli no ha especificat les previsions per a aquest estiu per la incertesa provocada per la pandèmia.
En aquest sentit, Antonelli ha exposat que els vaixells s'han de reposicionar, ja que la majoria d'aquests es troben a Israel, per la qual cosa han de tornar cap a l’oest mediterrani.