Una altra tractorada a Villena denuncia l’increment del preu dels productes agraris del camp fins al supermercat

Els llauradors tornen a manifestar-se en una protesta al marge del calendari oficial quan es compleix una setmana de les primeres manifestacions

Grup de llauradors que s'ha concentrat a Villena, des d'on ha partit la tractorada per a evidenciar, una vegada més, el malestar del sector agrari
Grup de llauradors que s'ha concentrat a Villena, des d'on ha partit la tractorada per a evidenciar, una vegada més, el malestar del sector agrari / À Punt NTC

Els llauradors del Vinalopó i part de les comarques centrals manifesten aquest dimarts, en una nova protesta al marge del calendari oficial, el seu malestar per la falta de rendibilitat agrària enfront de l’increment dels preus dels productes agrícoles en la cadena de distribució. Una setmana després de les primeres protestes no organitzades, el sector, lluny d’acovardir-se, assegura que mantindrà les protestes fins que el govern aporte solucions a la situació agònica que travessa el camp.

Els llauradors s’han concentrat a primera hora del matí a Villena, amb la intenció de dirigir-se fins a l’autovia i tallar el trànsit en un dels nucs viaris més importants del territori, donat que és el punt en què conflueixen les carreteres que van a Alacant, Castella-la Manxa i Múrcia. Amb els agricultors, un ampli dispositiu de la Guàrdia Civil vigilava la concentració per a evitar el col·lapse del trànsit.

Aquesta nova manifestació discorria quan es compleixen una setmana de protestes, la majoria sense convocatòria oficial, que han aconseguit en molts casos col·lapsar les principals carreteres valencianes, els accessos a les ciutats i, fins i tot, el bloqueig d’infraestructures com ara el port de Castelló.

El preu dels nostres productes s’incrementa un 700% o un 800% en la cadena alimentària, però eixe increment no el nota el llaurador Paco Bañó - Llaurador de Villena

Un dels agricultors de Villena que participava en la protesta que recorria aquest dimarts el Vinalopó, Paco Bañó, declarava davant del micròfon d’À Punt que, amb la protesta, els llauradors pretenen visibilitzar la crisi que travessa el camp. “No ixen els números, els agricultors estem en perill d’extinció”, denunciava.

“El preu dels nostres productes s’incrementa un 700% o un 800% en la cadena alimentària, però l'increment no el nota el llaurador, que cada vegada guanya menys amb la seua producció”, argumentava, alhora que remarcava que “no es pot viure del camp”.

Així mateix, Bañó feia una crida a la implicació dels consumidors per a acabar amb l’increment de costos que es produeix en el canal de distribució. “Si deixem de cultivar, al final es perdrà la sobirania alimentària i dependrem de tercers països. Per això convide els consumidors al fet que, quan vagen al supermercat, s’interessen per l’origen de les hortalisses”, exposava minuts abans d’emprendre la marxa cap a l’autovia.

La PAC no està pensada per al llaurador que té parcel·les menudes Àngel Cuesta - Llaurador de Moixent

En la mateixa línia es posicionava Àngel Cuesta, que cultiva cereals al terme de Moixent. A més, afegia que les exigències que comporta la política agrària europea, que no està pensada per als llauradors en explotacions menudes. "No està pensada per al llaurador que té parcel·les menudes, que al final ha de recórrer a un gestor perquè complimente tots els documents", advertia Cuesta.

Aquest llaurador, de 42 anys, assegurava estar "desil·lusionat" davant de l'evolució que està adoptant el sector: "No tens il·lusió per invertir res, perquè anem a pèrdues", expressava en referència a la falta de rendibilitat agrària.

Un altre agricultor que participava en la tractorada que ha partit de Villena, Pedro, apuntava que, a la falta de guanys, s'afig un altre problema, el de falta de mà d'obra, perquè ningú no vol dedicar-se a les tasques agrícoles davant del futur incert que planeja sobre el sector. "Jo tinc ametlers i cirerers, però cap dels productes valen diners, no podem viure del que traem del camp", manifestava indignat.

Dijous continua el calendari oficial

Al marge de protestes com aquesta, dijous està prevista una altra protesta més dels llauradors valencians. Amb autorització oficial, els llauradors pretenen manifestar-se al port de Castelló de la Plana, on la setmana passada ja es van concentrar els agricultors que van respondre a la crida de La Unió Llauradora. Per al dia 22, hi ha una altra protesta convocada, en aquest cas al port de València.

Abans, el dimecres 21, la Unió Llauradora ha convocat una altra protesta a Madrid, amb la intenció de manifestar el malestar del sector agrícola a les portes del Ministeri d’Agricultura. 

També et pot interessar

stats