Facua adverteix que les multes per incomplir la llei de la cadena alimentària cauen a 3.300 euros de mitjana

L’associació critica que la prohibició de venda a pèrdues no haja sigut encara objecte de cap sanció

Parada de fruita en un supermercat (arxiu)
Parada de fruita en un supermercat (arxiu) / Csaba Deli (Shutterstock)

Facua-Consumidors en Acció ha advertit que les multes per incomplir la llei de la cadena alimentària han caigut fins als 3.289 euros de mitjana, i lamenta que no s'haja sancionat encara la venda a pèrdues de productes alimentaris.

Segons la informació publicada per l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA), s'han imposat només 195 sancions "fermes" des de gener del 2023 fins a l'actualitat, que oscil·len entre 1.801 i 42.769 euros, amb un total de 641.398 euros.

En concret, només set de les multes arriben a les cinc xifres i més de la meitat (104) es redueixen a 1.801 euros. El motiu més freqüent és l'incompliment dels terminis de pagament, sancionat en 128 ocasions, seguit de no formalitzar per escrit els contractes alimentaris, causant de 41 de les multes.

A més, Facua critica que la mesura inclosa en la llei de la cadena alimentària, que prohibeix la venda a pèrdues, no haja sigut encara objecte de cap sanció.

L’associació de consumidors creu que aquesta falta de sancions és un clar indicador del "reduït" nombre de controls que du a terme l’AICA per a detectar aquestes pràctiques.

A més, alerten que les vendes a pèrdues poden donar-se tant en origen com en els supermercats, als quals Facua acusa d'aplicar "sospitosos descomptes" en certs productes a preus per davall de costos o que abans comptaven amb marges de benefici absolutament desproporcionats.

Així, l’associació demana a Agricultura que investigue aquestes pràctiques, i recorda que el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 té potestat per a sancionar-les i requerir que els supermercats justifiquen les pujades de preus, que no poden deure's a un augment en els marges de benefici.

També et pot interessar

stats