El Congrés aprova la llei de la cadena alimentària, que prohibirà la venda a pèrdues

Els comerços no podran vendre un producte alimentari amb un preu inferior al real d’adquisició 

Els comerços no podran vendre un producte alimentari amb un preu inferior al real d’adquisició
Els comerços no podran vendre un producte alimentari amb un preu inferior al real d’adquisició / Shutterstock

El Congrés dels Diputats ha aprovat finalment la llei de la cadena alimentària, després que l’oposició ha forçat que s’ajornara una setmana més debatre-la en protesta per la falta de disposició del PSOE per a negociar canvis en parts substancials de la norma. 

Finalment, els socialistes i Unides Podem s’han posat d’acord en l’aspecte més conflictiu de la llei: la prohibició de la venda a pèrdues, a la qual ara el PSOE ha acceptat donar suport. 

D’aquesta manera, la norma obligarà cada operador de la cadena alimentària a pagar al “proveïdor immediatament anterior” un preu igual o superior al cost de producció assumit, inclosa la venda final.

En el cas de la venda final d'aliments o productes alimentaris, els operadors no podran aplicar ni oferir un preu de venda al públic inferior al preu real d'adquisició. Per això, l’incompliment d’aquest article es considerarà com a venda deslleial.

El projecte de llei transposa la directiva europea sobre les pràctiques comercials deslleials en la relació entre empreses en la cadena de subministrament agrícola i alimentari. Les modificacions van dirigides a lluitar contra la pèrdua de valor en la cadena alimentària, regulen els contractes i amplien les pràctiques que es conderen abusives i les seues sancions. 

Singularitat del plàtan canari en la reforma alimentària

El Congrés ha aprovat la inclusió de l'anomenada esmena canària per a reconéixer la singularitat del plàtan canari en la reforma de la llei de cadena alimentària.

Amb el vot en contra del PSOE i Unides Podem, l'esmena proposada per Nova Canàries ha tirat avant amb vots de la resta de partits de l'oposició: el Partit Popular, Vox, Esquerra Republicana, Ciutadans, EH-Bildu i Compromís.

Així, a l'hora de determinar el cost efectiu de producció en les operacions comercials de la cadena alimentària del plàtan IGP (indicació geogràfica protegida) es computen les ajudes directes o indirectes que perceba el productor de l'explotació. L'esmena aprovada estableix que el comprador i l'organització de productors que haja fet la venda tindran l'obligació de fixar en el contracte el preu del producte, i ho podran fer fins a una setmana després del procés de maduració en destí del plàtan de les Canàries.

També et pot interessar

stats