La UE aprova en l'últim moment la llei 'rider' a pesar de l'oposició d'Alemanya i França

La norma busca aclarir l'estatus laboral dels treballadors de plataformes de repartiment a domicili i reduir el nombre de falsos autònoms

Imatge d’arxiu d’un rider que treballa sota la pluja, protegit amb un impermeable
Imatge d’arxiu d’un repartidor que treballa sota la pluja, protegit amb un impermeable / Europa Press

Els ministres d'Ocupació de la Unió Europea han aprovat aquest dilluns in extremis la norma que pretén millorar les condicions laborals en plataformes digitals —coneguda com la llei rider— amb l’objectiu de reduir el nombre de falsos autònoms en aquestes empreses. La llei ha tirat endavant gràcies al canvi de posició d'Estònia i Grècia i malgrat l'abstenció d'Alemanya i el vot en contra de França.

Els ministres d'Ocupació i Assumptes Socials han confirmat així l'acord provisional que van aconseguir el passat 8 de febrer amb els negociadors del Parlament Europeu després de dos intents fallits previs. La llei busca aclarir l'estatus laboral dels treballadors de plataformes de repartiment a domicili, com Uber Eats, Just Eat, Glovo o Deliveroo, a fi de corregir el fals treball per compte propi per a garantir unes millors condicions laborals.

La presidència belga del Consell ha posat sobre la taula una nova proposta de compromís que rebaixava l'ambició de l'acord inicial per a atendre les preocupacions dels estats membre. Un document que el ministre belga responsable de l'àmbit empresarial, David Clarinval, ha descrit com "el text de l'última oportunitat" i sobre el qual ha assegurat que fa "concessions importants" per a salvar les reticències dels catorze països que van expressar objeccions.

No obstant això, aquest dilluns, tots els països de la UE, amb l'única excepció d'Alemanya i França, han votat a favor de la directiva, mentre que la presidència belga del Consell ha agraït les "sorpreses d'última hora" que ha suposat el canvi de posició d'Estònia i Grècia, que han fet un "esforç" pel "millor interés dels treballadors" de donar suport a la norma. 

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha reiterat que el del 8 febrer "no és un acord perfecte" i "no entusiasma" Espanya, ja que pot donar lloc a una protecció "desigual" dels treballadors i treballadores. Però diu que l’ha secundat perquè prefereix situar-se del costat de "l'Europa que avança" enfront de "la que bloqueja". El 2021 el Govern d'Espanya va aprovar la també coneguda llei rider, amb l’objectiu de generar seguretat i protecció jurídica als treballadors, i garantir els drets dels repartidors donant-los un contracte de treball.

L'acord aconseguit amb el Parlament garanteix que els treballadors estiguen degudament informats sobre l'ús de sistemes automatitzats de seguiment i presa de decisions sobre la seua contractació, les seues condicions de treball i els seus ingressos, entre altres coses. També prohibeix l'ús de sistemes automatitzats de seguiment o presa de decisions per al tractament de determinat tipus de dades personals de les persones que fan treballs en plataformes, com a dades biomètriques o el seu estat emocional o psicològic. Així mateix, es garanteix la supervisió i avaluació humana de les decisions automatitzades, inclòs el dret al fet que aquestes decisions siguen explicades i revisades.

Just Eat celebra l’aprovació de la llei

Just Eat ha celebrat que la Unió Europea haja aprovat la llei, que permetrà igualar les condicions de tots els operadors del sector del repartiment a domicili. "Estem a favor d'una legislació europea que pose fi al model de falsos autònoms i que cree igualtat de condicions per al nostre sector", ha assegurat el director general de la companyia a Espanya, Iñigo Barea.

"En Just Eat España, com a plataforma de delivery de referència a Espanya, sempre hem complit amb la llei, i ens alegra la votació majoritària dels països de la UE a favor de la directiva europea de treball en plataformes", ha assegurat Barea.

També et pot interessar

stats