Nou colp a Glovo: multa de 15,7 milions per tindre 2.200 'riders' com a falsos autònoms a València

L’empresa suma una altra sanció de 63,2 milions pels treballadors de Barcelona i la ministra Díaz confirma que 10.600 empleats seran regularitzats

Un repartidor de Glovo avança en bicicleta per la plaça de l'Ajuntament de València en una imatge d'arxiu
Un repartidor de Glovo en bicicleta per la plaça de l'Ajuntament de València en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de setembre 2022 - 11:03 Actualitzat: 22 de setembre 2022 - 10:07

L’empresa Glovo, que es dedica a recollir el menjar dels establiments i portar-lo fins als domicilis dels clients a través dels coneguts com a riders, haurà de pagar una multa de 15,75 milions per tindre 2.283 repartidors com a falsos autònoms a València.

Concretament, la Inspecció de Treball que ha confirmat aquesta relació laboral ha alçat una acta d’infracció per 10,7 milions d’euros i una altra de liquidació per un import de 5,05 milions, a més d’imposar una sanció de 2.500 € per haver obstruït la inspecció. Aquesta sanció segueix la mateixa línia que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que va considerar que existia una relació laboral entre els repartidors de Deliveroo i l'empresa.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha confirmat la regularització de més de 10.600 treballadors de Glovo. "Es tracta de falsos autònoms i el pes de la llei caurà sobre aquesta empresa, com ha caigut amb la Inspecció de Treball", ha dit Díaz en els corredors del Congrés en transcendir les sancions a aquesta empresa.

Per a arribar a aquestes sancions, la Inspecció de Treball s’ha entrevistat amb els responsables de l’empresa i amb els treballadors i ha examinat la documentació relativa a la normativa laboral i la seguretat social.

D’aquesta anàlisi, Treball ha conclòs que l'empresa no és una mera intermediària en la contractació de serveis entre els comerços i els repartidors, sinó una empresa que presta serveis de repartiment i missatgeria i, per aquesta circumstància, fixa les condicions de prestació d'aquest servei de menjar a domicili.

Dependència i alienitat

A més, la Inspecció de Treball ha fet constar que en la relació entre l'empresa i els repartidors hi ha dependència i alienitat, circumstàncies pròpies de la relació laboral.

Treball ja ha començat a notificar les actes d’infracció i liquidació a Glovo, que a més de les multes referides als treballadors de València, també haurà d’afrontar sancions de 63,2 milions d’euros a Barcelona, on també ha quedat demostrada la relació de falsos autònoms de 8.331 repartidors.

Les sancions a Glovo de 63,2 milions a Barcelona i 15,7 milions a València se sumen a les sancions anteriors que ja havia rebut l’empresa per relacions laborals il·legals amb els riders. Des de principi d'any, aquesta empresa acumula 42,2 milions que haurà de liquidar per quotes a la Seguretat Social i uns altres 84,4 milions per infraccions.

Glovo ha actuat de manera gravíssima vulnerant els drets laborals i obstruint la tasca de la inspecció de treball. I això és gravíssim en un Estat social, democràtic i de dret, on les empreses ha de complir la llei Yolanda Díaz - Ministra de Treball

A banda d’aquests imports milionaris, Glovo haurà de fer front a sancions de 14.000 euros per haver obstruït la tasca inspectora.

Per a la ministra de Treball, Glovo ha actuat de manera "gravíssima" en dos aspectes: vulnerant els drets laborals i obstruint la labor de la inspecció de treball "i això és gravíssim en un estat social, democràtic i de dret, on les empreses han de complir la llei".

La resolució de la Inspecció de Treball és una gran victòria Dani Guerrero - Extreballador de Glovo

Un dels treballadors que va patir aquesta situació, la de ser fals autònom, va ser Dani Guerrero. Encara que actualment ja està desvinculat de l’empresa de repartiment de menjar a domicili, ha admés en Les Notícies del matí aquest dijous que la resolució de la Inspecció de Treball és “una gran victòria” per als seus companys.

“Hem hagut de pagar la quota d’autònom per a poder treballar, amb els contres que comporta. Per tant, que ara se’ns reconega eixa situació és prou favorable per a nosaltres”, apuntava Guerrero.

 

També et pot interessar

stats