Comprar en supermercats fantasma: el model de negoci del "ho vull ja i ho vull ara"

Els consumidors estan descobrint aquest nou model de fer la compra, amb compromís de temps d'entrega de dotze minuts, que triomfa entre persones de 35 a 50 anys i al que alguns sociòlegs auguren llarga vida

Un treballador de Gorilla entrega compra la compra a una clienta
Un treballador de Gorilla entrega compra la compra a una clienta / Gorilla

L'equip del programa Pròxima parada d'À Punt ha abordat el funcionament dels supermercats fantasma així com la situació dels seus treballadors i treballadores. El periodista Toni Garez, que viu al centre d'Alacant, ha relatat al programa la seua experiència de compra amb aquesta nova modalitat de negoci, també implantada a la seua ciutat. Ell ha representat una situació típica, quedar-se sense un producte de primera necessitat, estar teletreballant i voler tindre'l a l'instant.

Segons ha explicat al programa, en començar l'acció de compra a l'aplicació, ha pogut triar qualsevol producte, i a més a més en valencià. Ha comprat llet, pernil i fins i tot productes de proximitat com ara cerveses alacantines. L'aplicació presenta l'opció de deixar propina al repartidor.

L'aplicació on es pot fer aquesta acció de compra anuncia al consumidor o consumidora que rebrà la comanda en tan sols dotze minuts. En el cas de Toni Garez s'han convertit en vint minuts perquè el repartidor ha tingut un problema amb la direcció del carrer. El periodista li ha preguntat al treballador com aconsegueixen ser tan ràpids i la resposta és senzilla: "anem de pressa, li peguem canya". Tot i el retard, a Toni Garez li ha semblat "un temps rècord" perquè com ell diu, viu al centre d'Alacant i ha fet la comanda cap al migdia, quan més trànsit hi ha a la ciutat.

Els supermercats fantasma, també coneguts com dark store o supermercats delivery –com ha explicat Toni Garez– són negocis que funcionen com un supermercat. Tenen de tot amb una gran diferència dels tradicionals, no tenen un lloc físic obert al públic. És a dir, no es pot anar a comprar a ells i totes les comandes han de ser mitjançant una aplicació mòbil. En aquest cas anomenada Gorillas. El seu punt diferenciador és que es comprometen a fer-te la compra en el menor temps possible. A les ciutats d'Alacant i València ja funciona l'aplicació.

Pel que fa als riders de Gorillas, l'empresa afirma que els tenen contractats, no són falsos autònoms, a diferència d'altres. Els riders són un col·lectiu que ha patit molt la precarietat laboral.

"Tot el que siga fàcil i ràpid tindrà èxit... I triomfarà entre el públic jove i no tan jove, de 35 a 50 anys, que són qui pren les decisions a les cases." Armando Peña - Sociòleg i director de consultora Àgora Integrada

Fer la compra, és un moment social o una activitat funcional?

L'equip de Pròxima parada s'ha preguntat si realment ho necessitem tot i immediatament. A la pregunta, el sociòleg i director de la consultora Àgora Integrada, Armando Peña, ha respost: "és el model negoci perfecte per a explicar l'era en què vivim, fonamentada en l'espontaneïtat en l'execució i en la mínima execució de normes. Tot el que siga fàcil i ràpid tindrà èxit. I això triomfa entre joves i no tan joves, de 35 a 50 anys, els que prenen les decisions a casa... I si la persona que decideix considera que és la millor solució, pot ser aquest tipus de negoci tinga molt de futur i es convertisca en una norma".

Diu el sociòleg que fer la compra potser està deixant de ser una activitat social, "l'individu postmodern no té temps i (el moment de la compra) s'ha convertit en una activitat funcional... El treball i la família l'absorbeixen". El plantejament d'aquest nou tipus de negoci és facilitar l'acte de la compra. I que els consumidors i consumidores invertisquen com menys temps millor a fer-la.

Les compres als mercats ens permeten socialitzar amb amics, coneguts, venedors i venedores
Les compres als mercats ens permeten socialitzar amb amics, coneguts, venedors i venedores

Un model en competició amb els supermercats tradicionals?

Pedro Reig, director d'Asucova, associació que integra entre altres Consum, Mercadona i Mas y Mas, ha explicat a Pròxima parada que ells aposten per "un model d'entrega planificada i concreta, amb uns terminis acordats amb la clientela". Una gestió que hui dia sols complementa al seu negoci principal, que és la venda en tenda, ha dit Reig. Segons afirma, els membres d'Asucova no es mostren "massa preocupats", encara que reconeix que no saben cap a on anirà el mercat.

Imatge de l'interior d'un d'aquests establiments, facilitada per la marca
Imatge de l'interior d'un d'aquests establiments, facilitada per la marca / Gorillas

Entre els objectius d'aquest negoci no estan, de moment, que el client faça la compra setmanal. De fet, presenten faltes en productes frescos i en el cas del peix, no hi ha oferta. Ina Plaquina, director regional de Gorillas a Alacant i València, en declaracions a Pròxima parada, ha explicat que "el nostre sistema és fàcil, còmode i àgil. I tenim diferent perfil de clients, estan els que necessiten amb urgència un producte per a un plat que estan cuinant, però estem observant que a mesura que els clients confien més en nosaltres, es van acostumant a aquest nou mètode de consum. La nostra finalitat és acostar el producte fresc, reduir el desaprofitament, poder comprar per a dos dies i no tirar res".

A diferència dels supermercats que tots coneixem, amb el servei d'entrega a domicili –ja siga per la compra en línia o en tenda– en aquests negocis, en el moment que entra la comanda per l'aplicació, els anomenats pickers s'afanyen a ficar en bosses tot el que hem demanat.

Ells treballen dins dels magatzems i la seua prioritat és ser ràpids. Quan s'ha posat tot a les bosses, ho entreguen als riders que seran els qui acostaran la compra al client o clienta. I tot en dotze minuts. La clau, com ha explicat Toni Garez és que hi ha més d'un magatzem, en diferents barris.

Imatge d'una cistella preparada pels treballadors de Gorillas
Imatge d'una cistella preparada pels treballadors de Gorillas / Gorilla

"Disposem de més de 2.000 referències, que són moltes. La clau del nostre negoci són els nostres repartidors, als quals contractem de manera directa, amb una formació exhaustiva i quan tenen una zona assignada, hi han de conéixer bé cada carrer, per a funcionar de manera eficaç", ha explicat Ina Plaquina, de Gorillas.

A València ja disposen de dos magatzems, que donen cobertura des de Ciutat Vella fins al barri de Russafa. I des dels barris marítims fins a Benimaclet. Pròximament n'obriran un tercer. Entre les dues capitals, València i Alacant, ja treballen unes huitanta persones.

Actualment, algunes ciutats com ara Madrid i Barcelona ja estan limitant l'obertura d'aquestes tendes, que pertanyen a marques com Gorilla, Glovo i Getir. Alguns magatzems també ha provocat queixes veïnals pel moviment de vehicles i personal. El futur d'aquests nous establiments dependrà de qui pren la decisió de compra a casa.

Escolta el reportatge de Pròxima parada ací:

Àudio
Supermercats fantasma
Gorillas app

També et pot interessar

stats