Els treballadors del Banc Sabadell tornen a eixir al carrer contra l'ERO

La protesta està convocada en 19 ciutats, entre altres València i Alacant, davant de la intenció de la direcció d'acomiadar 1.730 persones

Protesta dels treballadors del Banc Sabadell, en una imatge recent
Protesta dels treballadors del Banc Sabadell, en una imatge recent / UGT Banc Sabadell

Els sindicats del Banc Sabadell han convocat aquest dimecres la primera jornada de vaga general en protesta per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que l'entitat proposa per a 1.730 persones. La vaga està convocada a Alacant i a València, alhora que a la Corunya, Almeria, Barcelona, Bilbao, Castelló, Eivissa, Las Palmas de Gran Canaria, Lleó, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Palma, Pamplona, Sant Sebastià, Valladolid i Saragossa.

Els sindicats, d'altra banda, han previst una altra jornada de vaga aquest divendres, 8 d'octubre, a Alacant, Castelló i València, però també a Almeria, Barcelona, Bilbao, Gijón, Eivissa, Lleó, Madrid, Múrcia, Pamplona, Sabadell, Sant Sebastià, Santiago de Compostel·la i Santa Cruz de Tenerife.

La representació sindical també ha convocat una concentració, tant aquest dimecres com divendres, d'11 a 13 hores, davant de l'edifici Torre Sabadell, a Barcelona. Tant CCOO com la plataforma sindical (formada per la UGT, la Federació SIBS Sicam-Aprobas, Alta Sindicato, Cuadros GBS i la Intersindical) han fet una "crida massiva" com a "mesura de pressió" a fi d'evitar l'ERO en l'entitat, i no ha descartat que s'amplie el calendari de mobilitzacions.

La direcció de l'entitat financera va rebaixar la xifra d'afectats a final del passat mes en 206 persones sobre les previstes inicialment (1.936). D'aquest total, 375 eixides estaven previstes a la Comunitat Valenciana. La retallada s'ha plantejat mesos després que s'acordaren (a finals de 2020) les condicions de l'eixida de 1.800 treballadors. L'ERO es va cobrir en prejubilacions, jubilacions i baixes incentivades.

El Sabadell justifica aquest nou ajust al·legant que l'esforç fet al llarg de 2021 amb el pla d'eixides voluntàries no és prou perquè el banc siga competitiu i garantisca la sostenibilitat. La direcció ha insistit als sindicats que la rendibilitat actual se situa en el 3%, molt per davall del cost de capital, superior al 9%, i l'entorn de tipus d'interés històricament baix, el volum de provisions i les inversions en tecnologia no ajuden. La pandèmia també ha suposat un repunt de la digitalització i un canvi en el comportament dels clients, que s'ha traduït en una disminució de l'operativa a les oficines del banc, la xarxa del qual ara estaria sobredimensionada, segons el punt de vista de l'entitat.

També et pot interessar

stats