Els treballadors del Banc Sabadell tornen a eixir al carrer contra l'ERO
La protesta està convocada en 19 ciutats, entre altres València i Alacant, davant de la intenció de la direcció d'acomiadar 1.730 persones
Els sindicats del Banc Sabadell han convocat aquest dimecres la primera jornada de vaga general en protesta per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que l'entitat proposa per a 1.730 persones. La vaga està convocada a Alacant i a València, alhora que a la Corunya, Almeria, Barcelona, Bilbao, Castelló, Eivissa, Las Palmas de Gran Canaria, Lleó, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Palma, Pamplona, Sant Sebastià, Valladolid i Saragossa.
Els sindicats, d'altra banda, han previst una altra jornada de vaga aquest divendres, 8 d'octubre, a Alacant, Castelló i València, però també a Almeria, Barcelona, Bilbao, Gijón, Eivissa, Lleó, Madrid, Múrcia, Pamplona, Sabadell, Sant Sebastià, Santiago de Compostel·la i Santa Cruz de Tenerife.
La representació sindical també ha convocat una concentració, tant aquest dimecres com divendres, d'11 a 13 hores, davant de l'edifici Torre Sabadell, a Barcelona. Tant CCOO com la plataforma sindical (formada per la UGT, la Federació SIBS Sicam-Aprobas, Alta Sindicato, Cuadros GBS i la Intersindical) han fet una "crida massiva" com a "mesura de pressió" a fi d'evitar l'ERO en l'entitat, i no ha descartat que s'amplie el calendari de mobilitzacions.
La direcció de l'entitat financera va rebaixar la xifra d'afectats a final del passat mes en 206 persones sobre les previstes inicialment (1.936). D'aquest total, 375 eixides estaven previstes a la Comunitat Valenciana. La retallada s'ha plantejat mesos després que s'acordaren (a finals de 2020) les condicions de l'eixida de 1.800 treballadors. L'ERO es va cobrir en prejubilacions, jubilacions i baixes incentivades.
El Sabadell justifica aquest nou ajust al·legant que l'esforç fet al llarg de 2021 amb el pla d'eixides voluntàries no és prou perquè el banc siga competitiu i garantisca la sostenibilitat. La direcció ha insistit als sindicats que la rendibilitat actual se situa en el 3%, molt per davall del cost de capital, superior al 9%, i l'entorn de tipus d'interés històricament baix, el volum de provisions i les inversions en tecnologia no ajuden. La pandèmia també ha suposat un repunt de la digitalització i un canvi en el comportament dels clients, que s'ha traduït en una disminució de l'operativa a les oficines del banc, la xarxa del qual ara estaria sobredimensionada, segons el punt de vista de l'entitat.