El Sabadell presenta un nou ERO per a 1.900 persones menys d'un any després de l'última retallada

La nova retallada que proposa la direcció del banc afectaria un 12,5% de la plantilla que l'entitat té a Espanya, de 15.000 persones

El Banc Sabadell té la seua social a Alacant
El Banc Sabadell té la seua social a Alacant / À Punt NTC
02 de setembre 2021 - 14:38

Nova retallada de plantilla en el Banc Sabadell. La direcció de l'entitat financera ha proposat als sindicats un pla d'ajust que contempla acomiadar 1.900 empleats. La retallada es planteja mesos després que s'acordaren (a finals de 2020) les condicions de l'acomiadament de 1.800 treballadors. L'ERO es va cobrir en prejubilacions, jubilacions i baixes incentivades.

El Sabadell justifica aquest nou ajust al·legant que l'esforç realitzat al llarg de 2021 amb el pla d'eixides voluntàries no és suficient perquè el banc siga competitiu i garantisca la seua sostenibilitat. La direcció ha insistit als sindicats que la rendibilitat actual se situa en el 3%, molt per davall del cost de capital, superior al 9%, i l'entorn de tipus d'interés històricament baix, el volum de provisions i les inversions en tecnologia no ajuden. La pandèmia també ha suposat un repunt de la digitalització i un canvi en el comportament dels clients, que s'ha traduït en una disminució de l'operativa en les oficines del banc, la xarxa del qual estaria ara, a ulls de l'entitat, sobredimensionada.

La nova retallada que proposa la direcció del banc afectaria un 12,5% de la plantilla que l'entitat té a Espanya, de 15.000 persones. El pla d'ajust s'aplicaria, sobretot, en la xarxa d'oficines i Servicing, que concentren el 85% del total d'eixides proposades, si bé l'afectació final dependrà de l'obstinació i de l'esforç de la taula negociadora. L'empresa ha anticipat que l'ERO inclouria un mecanisme de prejubilació, baixes incentivades i un pla social de recol·locació.

El Banc Sabadell té la seu social a la ciutat d'Alacant. L'entitat financera va ser en 2011 l'adjudicatària de l'antiga CAM, la segona major caixa d'estalvis que tenia la Comunitat Valenciana i una de les cinc majors d'Espanya.

L'ERO del Banc Sabadell és un més en un sector que ha retallat massivament les plantilles en els últims anys. Així, CaixaBank i els representants dels treballadors ratificaren al juliol l'acord definitiu sobre un ERO per a 6.452 treballadors, el BBVA també va tancar un acord al juny passat per a despatxar 2.725 persones i el Sabadell ja va acomiadar 1.800 persones a principis d'any.

Crítiques sindicals

CCOO ha qualificat com a "irreal", "desproporcionat" i "un insult" l'ajust de personal que la direcció de l'entitat ha plantejat aquest dijous als representants dels treballadors. El sindicat ha assegurat que "plantejar un ERO sense buscar prèviament alternatives i sense que a penes hagen acabat les vacances és una mostra del poc respecte que sembla tenir el banc en tota la plantilla, que fa anys que treballa i se sacrifica per a tirar avant el banc".

"Que apareguen ara amb un nou procés de reestructuració és, per a CCOO, símptoma de la mala gestió d'aquesta direcció", ha afegit CCOO.

També et pot interessar

stats