El sector citrícola d'Espanya, Itàlia, França i Portugal demana una investigació abans de revisar l'acord comercial amb Sud-àfrica

Cinc anys després que entrara en vigor l'acord, el camp europeu denuncia que les importacions es disparen i que arriben amb plagues que amenacen la producció local

cítrics, en una imatge d'arxiu
Cítrics, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El camp valencià alerta des de fa anys sobre les greus conseqüències de l'acord comercial signat entre la UE i Sud-àfrica pel que fa als cítrics. Entrada de plagues i competència deslleial són les crítiques més repetides. El 2018, el sector agrari valencià ja alertava que almenys quatre plagues de cítrics havien arribat de Sud-àfrica. I el juliol de 2020 van manifestar-se contra l'entrada de la plaga de cotonet procedent d'aquest país, que ja ha causat pèrdues milionàries al sector. L'acord es va signar el 2016 i s'ha de revisar a l'octubre. Per això, els sectors citrícoles d'Espanya però també dels altres països productors, Itàlia, França i Portugal, han acordat demanar una investigació, segons ha informat AVA-Asaja en un comunicat.

L'entrada de cítrics sud-africans és un tema de queixa constant que durant els últims anys ha arribat també al Congrés dels Diputats. Al setembre de 2019, de fet, el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, va registrar una proposició no de llei perquè el govern central ordenara tancar la importació a través dels ports del territori espanyol als cítrics procedents de Sud-àfrica i d'altres països, "mentre no hi haja garanties plenes que no són portadors de plagues".

Aquest dijous, AVA-Asaja ha advertit que les importacions de cítrics sud-africans a la UE s'han incrementat un 30% respecte de la mitjana de les cinc últimes campanyes. En taronges, arriben al 50% del milió de tones extracomunitàries, i en xicotets cítrics, durant 2020 van superar les 180.000 tones (36% del total importat). Així mateix, el potencial productiu de Sud-àfrica està creixent de forma exponencial: entre 2012 i 2017 s'han plantat en aquest país més de 10 milions d'arbres de varietats tardanes de xicotets cítrics i més de quatre milions d'arbres de taronges tardanes.

El president d'AVA, Cristóbal Aguado, ha defensat que la situació del sector citrícola espanyol és actualment ben diferent a la que hi havia quan es va signar l'acord amb Sud-àfrica fa cinc anys. Aguado ha remarcat que els cítrics espanyols estan estant desplaçats ja pel producte sud-africà i que el mateix passarà en poc de temps amb la fruita italiana i de la resta de països productors europeus.

“La Comissió i el Parlament Europeus tenen molts arguments per a iniciar una investigació i establir mesures correctores a fi de garantir que aquest acord comercial, com hauria d'ocórrer en tots els signats amb països tercers, es limita a complementar la producció europea i no a substituir-la, complint en tot moment una reciprocitat en matèria fitosanitària, laboral, social i mediambiental que evite la competència deslleial i l'entrada de plagues i malalties que poden posar en perill els nostres cultius”, ha conclòs Aguado.

També et pot interessar

stats