Desenes de llauradors es concentren per a reclamar mesures urgents contra el cotonet de Sud-àfrica

Denuncien que no tenen com posar fi a la plaga després que la Unió Europea haja prohibit el producte que aplicaven als cítrics.

Manifestació, aquest divendres

Els llauradors han tornat a manifestar-se aquest divendres per a reclamar mesures per a frenar la plaga del cotonet de Sud-àfrica, que afecta els cítrics, i que ja ha causat pèrdues de 114 milions d’euros. El canvi de la normativa comunitària, que ha prohibit els fitosanitaris més adequat per a combatre-la, deixa els llauradors sense tractaments efectius per a detindre'n l'expansió.

Per aquesta raó, l’Associació Valenciana d’Agricultors i la Unió de Llauradors es manifestaran davant de la delegació del govern de la Comunitat Valenciana per a exigir a l’executiu que “pressione” davant la Comissió Europea perquè s'establisquen controls rigorosos de les importacions que eviten l'entrada de plagues i malalties als cultius.

Demanen al Ministeri d'Agricultura ajudes per a combatre i controlar aquesta plaga de forma biològica i que siga contundent de cara a Brussel·les. També, des de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) han reclamat que els protocols d'importacions de cítrics no siguen tan laxos.

El secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris, ha explicat en Les notícies del matí que necessiten "ferramentes per a combatre la plaga que està devastant el camp valencià i que produeix fruites que no són comercials", ferramentes com que s'establisca de forma obligatòria el tractament en fred, l'únic garantista perquè no es produïsquen plagues.

Per la seua banda, el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado ha explicat que a banda dels 114 milions d'euros de pèrdua que ha ocasionat el cotonet s'hi ha d'afegir els més de 6 milions que gastaran els llauradors valencians en tractaments químics com a alternativa per a frenat la plaga: "Fracassaran perquè no són el producte adequat i eficient", ha lamentat.

El cotonet de Sud-àfrica, procedent de l’hemisferi sud i que es va detectar al territori valencià fa 11 anys, afecta especialment els cítrics del Camp de Morvedre, el Camp de Túria, la Plana Baixa i els Serrans, però les organitzacions agràries adverteixen que si no s’adopten mesures, la plaga podria estendre’s per més comarques.

L’Associació Valenciana d’Agricultors i la Unió de Llauradors reclamen a la Generalitat “un esforç” per a establir un “parany massiu”, basat en feromones, per a frenar l’expansió del conegut com a cotonet de les Valls.

Aquesta nova concentració dels llauradors demostra el malestar del col·lectiu per la falta de solucions de les administracions davant els problemes que castiguen el camp valencià, com van evidenciar en la gran tractorada del passat febrer, en què protestaven pels baixos preus agraris o la protesta de finals de juny, pels reduïts preus de la ceba i la creïlla.

També et pot interessar

stats