El rei defén les mesures, les vacunes i els fons europeus com les claus de la recuperació econòmica
Felip VI destaca a Castelló el grau de “compromís social” i la “capacitat de diàleg i enteniment” de la patronal
Als empresaris valencians no els ha frenat ni la falta de turistes, ni la limitada dimensió de les empreses, ni la incertesa amb la qual "continuen vivint". Així ho veu el rei Felip VI, qui ha lloat aquest dijous la tasca de l’empresariat del nostre territori, davant l'Assemblea General de la Confederació d'Empresaris de la Comunitat Valenciana (CEV), que s’ha celebrat Paranimf de la Univesitat Jaume I de Castelló.
"És un vertader privilegi i un orgull tindre empresaris, ací a la Comunitat Valenciana, i per descomptat en tot Espanya, amb el vostre alt grau de compromís social, de responsabilitat i amb la vostra capacitat de diàleg i entesa", ha afirmat el monarca en un acte en què ha ha hagut d'intervindre a la Policia Nacional per a impedir, al’exterior, una protesta de diversos grups de joves.
El rei ha apuntat la necessitat que les empreses continuen treballant i impulsant l'economia. "Sense elles, sense vosaltres, la recuperació no serà possible", ha ressaltat Felip VI, qui espera que les mesures adoptades per les administracions, la vacunació i els fons europeus "que també hauran d'arribar a les pimes" faciliten "el desitjat camí cap a la recuperació".
Felip VI ha subratllat que tot i que es comencen a veure les coses amb "un poc més d'ànim", cal continuar fent front a la crisi sanitària i a les seues conseqüències econòmiques i socials, "que són profundes". "Superar-les és el principal repte col·lectiu que tenim entre mans, ací i a tot el món", ha dit.
Així mateix, el monarca ha destacat l'efecte econòmic "especialment dur" que ha tingut la pandèmia en la Comunitat Valenciana pel pes econòmic que té el turisme. En aquest sentit, ha ressenyat que aquesta temporada que arriba portarà, "segur", oportunitats i resultats millors que els del passat estiu, però ha advertit que "costarà temps i molt esforç aconseguir les xifres de 2019".
No obstant això, Felip VI ha indicat que la Comunitat Valenciana compta amb un "importantíssim" teixit empresarial, especialitzat fonamentalment en sectors com el ceràmic, l'agroalimentari, el del calcer, el jogueter i el tèxtil. Així mateix, ha destacat que el sector de l'automòbil té un pes rellevant en l'evolució de les exportacions de la Comunitat, "però tots ells s'han vist afectats per la greu situació sanitària".
El rei ha advertit que el camí de la recuperació serà "complex", i que cal ser capaços de percebre "senyals positius i garantir que es materialitzen". En aquest sentit, s'ha referit al sector exportador per a superar la crisi, en el rànquing de la qual "la Comunitat Valenciana sempre ocupa les millors posicions".
Més de 7.700 empreses exportadores
"Teniu més de 7.700 empreses exportadores regulars a la Comunitat. Sou els primers exportadors en volum de la UE i els segons a escala mundial, i que això succeïsca no és fruit de la casualitat, sinó precisament de la vostra aposta innovadora", ha subratllat Felip VI, qui ha destacat el paper de la indústria ceràmica.
Felip VI ha manifestat que, davant un escenari amb pronòstics incerts, la innovació, privada i pública, "es revela com a millor opció per a continuar creixent". Ha dit que la innovació és una garantia per a millorar la qualitat de vida, per a generar més valor afegit, més competitivitat i més capacitat d'adaptació davant pròximes crisis.