La recuperació es resisteix a les comarques del sud
La taxa d'atur a escala comarcal a València i Castelló està ja per davall de les dades prèvies a la pandèmia, però a Alacant encara se superen les xifres de 2019
La Comunitat Valenciana va tancar 2021 amb uns indicadors que dibuixaven un mercat laboral en recuperació. La taxa d’atur de la Comunitat Valenciana fregava en acabar l’any passat les dades prèvies a la pandèmia, el 14,5%. Però aquesta tendència és desigual en el mapa autonòmic. A les comarques de València i de Castelló, l’atur és ja menor actualment que a finals de 2019, mentre que en les comarques d’Alacant la taxa encara se situa per damunt, segons indiquen les últimes dades publicades en el Portal Estadístic de la Generalitat.
La taxa d’atur oscil·la entre el 7,94% dels Ports (dos punts menys que dos anys abans) al 20,63% del Baix Vinalopó (3,11 punts més que a finals de 2019). A la província d’Alacant, totes les comarques arrosseguen una taxa d’atur superior al 15%.
Aquesta realitat dual s’explica en la diferent conformació del teixit productiu. Més industrial a les comarques del nord i amb més pes del turisme nacional (que ha patit menys restriccions durant la pandèmia), mentre que al sud l'economia està més bolcada en el sector serveis i el pes del turisme internacional és més gran.
La indústria ha aguantat bé en la pandèmia i el turisme nacional sí que ha vingut
"La indústria ha suportat bé la pandèmia i el turisme nacional sí que ha vingut", resumeix Francisco Sacacia, secretari general de les comarques de Castelló d’UGT-PV. Sacacia remarca que les dades del mercat laboral a les comarques de Castelló estan molt relacionades amb el sector ceràmic. També recorda que la taxa d’atur ha sigut tradicionalment baixa en aquestes comarques i, de fet, abans de la crisi financera de 2008 la província tenia un atur inferior al 5%.
La millora ràpida de les dades del mercat laboral mostra el gran èxit dels ERTO i de l’escut social pactat amb els sindicats
Diferent teixit econòmic i un altre context, com afig Juan Carlos Gallart, secretari d’ocupació i política institucional de CCOO PV. Gallart posa l’accent en la millora ràpida de la dades del mercat laboral i subratlla que és una gran diferència d’aquesta crisi en comparació amb la de 2008. Un fet, assegura, que mostra el "gran èxit dels ERTO i de l’escut social pactat amb els sindicats". El responsable de CCOO insisteix que durant aquesta crisi les fórmules de flexibilitat han evitat "molta destrucció de treball".
Una altra pista sobre la diferència de dades entre comarques apunta l’economia submergida. Els sindicats relacionen les dades de l’atur a les comarques del sud no sols amb el sector serveis, sinó també pel pes que encara té l’economia submergida en algunes activitats i en determinades comarques com les del Baix Vinalopó, on la indústria del calcer té molt de pes. El secretari d’UGT-PV a Muntanya-Vinalopó-Baix Segura, Ismael Senent, confia que la reforma laboral ajude a canviar aquesta realitat i també recorda que els sindicats reclamen un reforç de la inspecció, entre altres mesures. Senent afig que ja s'estan detectant signes de transformació de contractes temporals a indefinits, una tendència que s'haurà de veure més clarament en els pròxims mesos, arrossegada per la reforma laboral.
Taxes d’atur superiors al 33% després de la crisi financera
En línies generals, les taxes d’atur no han superat en cap moment dels últims dos anys les dades que es van registrar durant els anys posteriors a la crisi financera de 2008. La taxa d’atur de la Comunitat Valenciana, de fet, va arribar durant el segon trimestre del 2013 al 28,81%, mentre que en el mateix període de 2009 la xifra era del 20,87%. I al Baix Vinalopó, l’atur va arribar al 33,87% a finals de 2013.
Als Ports, mentrestant, la taxa d’atur era del 9,62% el 2009 i va arribar a superar el 22% durant el primer trimestre de 2013.