El 2021 es tanca amb un 15% menys d’atur a la Comunitat Valenciana

La desocupació es troba en nivells semblants al març previ a la pandèmia, el del 2019, després que més de 18.000 persones trobaren treball al desembre

La desocupació ha baixat en tots els sectors, fins i tot en el de demandants sense treball previ
La desocupació ha baixat en tots els sectors, fins i tot en el de demandants sense treball previ

L’atur ha baixat un 15,13% al llarg del 2021 a la Comunitat Valenciana, després que 66.217 persones inscrites en les oficines d'ocupació hagen trobat faena. Aquest descens respecte a l'any anterior, quan va començar la pandèmia, situa el nombre d'aturats en 371.484 persones.

Aquest balanç anual es pot fer després que 18.242 persones hagen abandonat les llistes de l’atur al desembre al nostre territori, cosa que suposa un 4,68% menys que al novembre, segons les dades que ha publicat aquest dimarts el Servei Públic d'Ocupació Estatal (Sepe), depenent del Ministeri de Treball.

Les dades de l'atur evidencien la capacitat de resilència de la societat en l’àmbit laboral Ximo Puig - President de la Generalitat

Davant aquest descens de la desocupació, durant la visita al Centre Municipal de Formació Ocupacional de Paiporta, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que "és una gran notícia", perquè "per primera vegada a la Comunitat Valenciana treballen 2.020.000 persones", i això posa de manifest "la capacitat de resiliència de la societat" en l’àmbit laboral.

No obstant això, Puig ha apuntat que encara continua havent-hi algunes "dificultats en el mercat de treball" en referència als salaris o la precarietat laboral per les quals caldrà treballar.

Les xifres evidencien que la desocupació es troba a la Comunitat Valenciana en una situació semblant a la del març del 2019, l’any previ a la pandèmia. En termes interanuals, la desocupació ha descendit en totes les comunitats autònomes de manera notable. En el conjunt d'Espanya, els 3.105.905 aturats és la xifra més baixa d'un mes de desembre des de l'any 2007 i suposa 140.142 aturats menys que en l'inici de la pandèmia, al febrer de 2020.

L'atur ja encadena 10 mesos consecutius de descensos, una cosa que no havia succeït en tota la sèrie històrica Pedro Sánchez - President del govern espanyol

Per al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, les dades d'atur registrat "tornen a reflectir l'avanç de la recuperació a Espanya". "L'atur baixa i ja encadena deu mesos consecutius de descensos, una cosa que no havia succeït en tota la sèrie històrica", ha dit el líder de l'executiu en el seu compte de Twitter. 

D’altra banda, un total de 102.548 empleats, quasi 520.000 treballadors menys que al final del 2020, van acabar l’any passat amb un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) dels implantats durant la pandèmia. Respecte al pic màxim de treballadors en ERTO des que va esclatar la pandèmia, els treballadors vinculats a la Covid s'han reduït en més de tres milions.

L'atur registrat al desembre ha baixat en 16 autonomies, però la Comunitat Valenciana és, per darrere de Madrid, la segona que ha experimentat una caiguda major al desembre, amb un descens de 18.242 desocupats.

Per sectors, a la Comunitat Valenciana la desocupació ha baixat al desembre en tots, inclòs el col·lectiu sense ocupació anterior. Mentre que per grups d'edat, l’atur ha baixat un 15% en els menors de 25 anys. Pel que fa al gènere, al desembre la desocupació ha baixat més en dones que en homes. 

Rècord d'afiliacions a la Seguretat Social

L’augment de l’ocupació també es reflecteix en les afiliacions a la Seguretat Social al conjunt d'Espanya, que va tancar el 2021 en un màxim històric de 19.824.911 cotitzadors, després de guanyar en el conjunt de l'any 776.478 ocupats (+4,07%). El major increment anual des de l'exercici del 2005, segons ha informat aquest dimarts el Ministeri de la Seguretat Social.

L’exercici del 2021 ha suposat la tornada a les xifres positives i a un nivell d'afiliació desconegut fins ara, gràcies, entre altres factors, a la restauració i el comerç, sobretot des que han decaigut les restriccions imposades per la pandèmia.

També et pot interessar

stats