La pròrroga dels ERTO rebaixa algunes exoneracions en les cotitzacions de les empreses

Encara queden en ERTO vinculat a la covid uns 104.000 treballadors enfront dels 3,6 milions que hi van arribar a estar acollits en el pitjor moment de la pandèmia

Imatge d'arxiu d'un comerç tancat per la crisi de la Covid
Imatge d'arxiu d'un comerç tancat per la crisi de la Covid / À Punt NTC

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts prorrogar un mes més, fins al 31 de març, els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) associats a la pandèmia per a facilitar el canvi als nous models arreplegats en la reforma laboral.

"Donem continuació a la millor eina", ha incidit en la roda de premsa posterior al Consell la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha assenyalat que el govern espanyol ha arreplegat la petició de les organitzacions sindicals i empresarials que hi haguera un període de trànsit cap als ERTO estructurals previstos en la reforma laboral i en vigor des del 31 de desembre. Aquest instrument va aprovar-se durant els primers dies de la pandèmia, al mes de març de 2020, i ha anat prorrogant-se.

L'esquema que estarà vigent al març manté el nivell de protecció en les prestacions als treballadors que segueixen en ERTO i el denominat "comptador a zero", però rebaixa algunes de les exoneracions en les cotitzacions socials de les empreses enfront de l'esquema en vigor fins a aquest pròxim 28 de febrer. Així, passen del 80% al 60% per a les empreses on hi ha plans de formació, mentre que on no es desenvolupen aquests plans es rebaixen del 40% al 20% si tenen deu o més treballadors i del 50% al 30% en el cas de deu o menys treballadors. En els ERTO per impediment aquestes exoneracions es mantenen en el 90%.

Durant aquest mes de transició les empreses tindran temps addicional per a activar els ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ETOP), que requereixen consultes entre empresa i treballadors. Durant aquest termini també podran elaborar els plans de formació requerits", assenyala la nota.

Segons les últimes dades disponibles, queden en ERTO covid uns 104.000 treballadors enfront dels 3,6 milions que hi van arribar a estar acollits en el pitjor moment de la pandèmia.

El mes de transició també servirà per a donar resposta a la petició d'activació del Mecanisme RED per al sector de les agències de viatge. Aquest sector manté quasi al 30% dels seus treballadors en ERTO, molt per damunt de la resta. La reforma laboral va fixar noves condicions per als ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ETOP) i els de força major i va arreplegar els nous mecanismes RED per a situacions de crisis o reestructuracions sectorials. En aquest últim cas, el mecanisme RED sectorial inclou exoneracions del 40%, condicionades a formació, i es preveu una duració d'un any, amb la possibilitat de dues pròrrogues de sis mesos cadascuna.

El reial decret llei aprovat aquest dimarts també manté fins al 30 de juny de 2022 la prestació extraordinària per cessament d'activitat per a treballadors autònoms i prorroga fins al mes de juny, amb un esquema decreixent, les exempcions de cotització per a aquells que hagen percebut alguna prestació per cessament d'activitat.

També et pot interessar

stats