Puig assegura que la planta fotovoltaica de Sagunt segueix avant perquè l'informe de l'Ajuntament "no és vinculant"

La Generalitat aprovarà abans que acabe el 2022 el pla estratègic per a tirar avant la gigafactoria de bateries de Volkswagen amb les plaques solars associades a pesar de les reticències del consistori 

Imatge aèria d'una planta fotovoltaica
Imatge aèria d'una planta fotovoltaica / À Punt NTC

La planta fotovoltaica prevista a Sagunt (Camp de Morvedre) i que anirà vinculada a la gigafactoria de bateries de Volkswagen continua avant. Ho ha garantit aquest dimarts el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha recordat que l'informe desfavorable que l'Ajuntament del municipi ha emés sobre aquesta primera instal·lació "no és vinculant". "La gigafactoria està garantida i l'informe no és vinculant", ha explicat el cap del Consell, que ha reivindicat que la Generalitat ha treballat "tot el possible" perquè la fàbrica de bateries estiga "al més ràpid possible" i es complisquen "tots els terminis".

Aquestes declaracions es produeixen després que dilluns se sabera que l'Ajuntament de Sagunt ha rebutjat en un informe la planta fotovoltaica associada a Volkswagen i que el PP ha demanat la compareixença dels consellers de Medi Ambient, Isaura Navarro; d'Economia, Rafael Climent, i de Política Territorial, Rebeca Torró, després de "trencar la unitat política a Sagunt" en aquesta qüestió.

Així, tot apunta que la planta fotovoltaica es construirà com s'havia acordat amb la multinacional alemanya i Iberdrola, tot i les objeccions que ha mostrat el consistori saguntí, format per una coalició entre PSPV, Compromís i EUPV, a la ubicació. Un posicionament que, al remat, és una mostra més de la distància existent en matèria d'energies renovables entre els socis del Botànic.

La infraestructura que convertirà llum solar en electricitat és necessària per a posar en marxa la gigafactoria i li subministrarà un 20% de l'energia que consumirà. Abans que acabe l'any, el ple del Consell aprovarà el pla territorial estratègic que inclou tant la construcció de les instal·lacions de la megafàbrica de bateries com les plaques solars de la planta. Aquesta estarà ubicada en dues zones diferenciades. Una més gran, al nord de Sagunt, en la partida de Montíver, que ocuparà 200 hectàrees. I una altra més fragmentada al sud, més a prop de la gigafactoria, amb una extensió de 50 hectàrees.

El posicionament de la regidoria d'Urbanisme de Sagunt conegut dilluns és favorable pel que fa a la construcció de la fàbrica de bateries de Volkswagen, però s'oposa a la introducció de les plaques solars per l'afectació que tindria en el terreny agrícola. "L'impacte territorial i ambiental serà molt important. Canviar arbres per fotovoltaiques no és una bona opció", sosté l'exalcalde del municipi, Quico Fernández.

Mentre que la consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro —també de Compromís—, es mostrava partidària d'escoltar la postura del consistori, el president de la Generalitat ha tallat el debat aquest dimarts quan ha recordat que l'informe no és vinculant i que la instal·lació de plaques solars que havien acordat Iberdrola i Volkswagen anirà avant en els terminis previstos.

La multinacional Seat Volkswagen vol que el 2026 la gigafactoria de bateries ja estiga en producció i, per a fer-ho possible, les obres han de començar a principis de l'any que ve, el 2023. De fet, des del govern valencià treballen amb la previsió que abans que acabe 2022 el ple del Consell aprove el pla territorial estratègic que donarà llum verda tant a la gigafactoria com a la planta fotovoltaica que li subministrarà electricitat.

També et pot interessar

stats