Noves friccions entre els socis del Botànic a les Corts per les renovables

Els debats estatals i la crispació del Congrés es colen en una sessió especialment tensa del parlament valencià amb insults i desqualificacions

Puig, aquest dijous durant la sessió de control en les Corts
Puig, dijous durant la sessió de control a les Corts / Manuel Bruque (Efe)

El ple de dijous a les Corts n'ha sigut un més crispat del que és habitual, amb un protagonisme destacat dels temes de l'agenda política nacional com la polèmica per la llei del només sí és sí i la reforma del delicte de sedició, que s'han convertit en retrets dirigits al cap del Consell per part de l'oposició durant la sessió de control, l'última de l'any. Els socis del Botànic han tornat a escenificar les discrepàncies internes a propòsit de la fórmula per a accelerar la transició ecològica i la implantació de les energies renovables. La novetat del nou xoc ha tingut lloc en les preguntes que els grups han formulat al president i que, per primera vegada, la síndica de Compromís ha repreguntat al dirigent. 

Robles ha demanat al PSPV que complisca els compromisos d'investidura, en referència a la creació de l'Agència Valenciana de l'Energia (AVE), i ha lamentat la "decepció" que ha suposat trobar que els socialistes han rebutjat donar suport a la posada en marxa de l'ens en les esmenes de la Llei d'acompanyament als pressupostos. Segons ha remarcat la parlamentària de Compromís, aquesta entitat —que defenen també des d'Unides Podem, la tercera pota del Botànic— permetria impulsar les energies renovables, rebaixar la factura a la ciutadania i aconseguir la sobirania energètica. En tot cas, s'ha mostrat predisposada en nom de la coalició valencianista a bastir ponts per a arribar a un acord i que l'AVE figure finalment en les esmenes. 

Al seu torn, Puig ha respost que els socialistes sempre compleixen la seua paraula encara que no els agrade, en referència a l'aprovació hui mateix de la taxa turística, que tantes divisions internes ha generat entre els socis del Botànic. "Hui s'ha demostrat que complim, ens agrade o no ens agrade tant", ha assenyalat el president, qui ha incidit que el fet que l'organisme no s'aprove ara no és responsabilitat del PSPV. També posat el focus que l'agència és sols un instrument per a arribar al que és important, l'objectiu: que el 2030, tota l'energia que es genere siga verda i que hi haja un 100% de renovables. 

La tensió sobrevola l'ambient

Els debats de la política estatal s'han colat aquest dijous en una sessió especialment crispada, amb insults i desqualificacions vessats des dels partits de l'oposició. Els insults masclistes que va rebre en el Congrés la ministra d'Igualtat, Irene Montero, d'una diputada de Vox han tingut lloc en les intervencions de molts parlamentaris, que han condemnat els exabruptes i s'han solidaritzat amb ella. 

La síndica del PPCV, María José Catalá, ha retret a Puig haver-se rendit i actuar al servei de Pedro Sánchez i no dels interessos de la Comunitat Valenciana. "Ha passat vosté de ser el primer dels valencians a ser el primer dels sanchistes", li ha amollat, per a etzibar-li després que l'actitud que ell fa passar per "moderació" no és més que "una absoluta rendició". Catalá ha fet referència a la reforma del delicte de sedició, també al fet que finalment les Corts aprovaran la taxa turística i altres impostos, i al fet que el PSOE no haja demanat la derogació de la llei del només sí és sí. El president ha retret a Catalá que porte al Parlament valencià "l'agenda de la crispació" seguint ordes del PP nacional i d'actuar "com un sucursalisme a ultrança" que "degrada" la cambra. 

Des de Vox, la síndica Ana Vega ha ironitzat que les persones que han criticat les paraules de la seua companya al Congrés "tenen la pell molt fina" i les ha acusades d'anar "de la mà dels filoetarres, els que apedreguen en actes polítics, els que solten violadors i els que indulten corruptes i colpistes". "Hi ha una rendició de l'Estat a la banda de xantatgistes, colpistes i delinqüents amb els quals el seu partit governa Espanya, igual que vosté fa ací", ha dit Vega a Puig. 

En la gresca ha intervingut també la vicepresidenta primera del Consell, Aitana Mas, que ha acusat l'oposició de fer "antipolítica". "El que fan vostés ací i a Madrid és assetjament a dones com Irene Montero o Mónica Oltra", ha afirmat la també consellera d'Igualtat, que en vespres del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, lluïa una samarreta amb dos pits per a desexualitzar la imatge femenina i sumar-se a la moda de les samarretes reivindicatives que va popularitzar fa anys la mateixa Oltra.

Mans "tacades de sang"

Un altre moment tens del debat l'ha centrat la intervenció del diputat de Ciutadans Fernando Llopis, qui ha assenyalat que els "amics" del PSOE "tenen les mans tacades de sang", en referència als socis de govern i d'investidura. En una acció molt poc habitual, Puig ha decidit gastar el torn de rèplica per a retraure-li aquestes paraules i contestar-li que "l'única sang" que ha vist és la dels seus "companys i amics". "Estic ací perquè una persona em va dir que m'afiliara al PSOE i el 21 de novembre recordem el seu assassinat", ha dit el president, en referència a l'exministre Ernest Lluch, que va morir a mans d'ETA ara fa 22 anys. Després, ha blasmat Llopis per haver passat "una línia roja" i li ha recordat que "tot no s'hi val en democràcia".

També et pot interessar

stats