La justícia valenciana revisa un centenar de sentències per la llei del 'només sí és sí'

Les revisions de les sentències s’estan produint d’ofici o a instàncies de part; és a dir, per sol·licitud dels mateixos condemnats

Revisió condemnes de la llei “Només sí és sí”
Revisió de condemnes de la llei del 'només sí és sí' / À Punt NTC

Els jutjats de la Comunitat Valenciana estan revisant més d’un centenar de sentències condemnatòries per delictes sexuals després de l’entrada en vigor de la Llei Orgànica 10/22 de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, coneguda com a llei del 'només sí és sí'. 

Aquesta xifra contrasta amb les 25 que estaven en revisió dijous, fa només cinc dies, segons les dades facilitades dimarts pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que afegeix que no té constància que, de moment, s’haja dictat cap resolució modificant penes o excarcerant reus. Les mateixes fonts recorden que no existeix un registre estadístic concret sobre aquest assumpte, motiu pel qual no s’ofereixen dades exactes.

Les revisions de les sentències s’estan produint d’ofici o a instàncies de part: és a dir, per sol·licitud dels mateixos condemnats. En alguns d’aquests casos els tribunals ja han dictat providències donant trasllat a les parts —Fiscalia, acusacions i defenses— perquè es pronuncien sobre si escau o no la modificació de penes. 

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, va dictar dilluns un decret perquè els fiscals donen "una resposta uniforme" a les revisions de condemnes fermes suscitades per l'entrada en vigor de la llei, establint que no es modificaran quan la pena imposada puga dictar-se amb el nou marc penal.

Però la Fiscalia va deixar clar que aquest decret, "d'obligat compliment" per als fiscals, "s'ha dictat per a no demorar les pautes concretes per a la revisió de sentències fins a la publicació d'una circular del fiscal general de l'Estat, que s'emetrà pròximament una vegada se sotmeta al preceptiu informe de la Junta de Fiscals de Sala".

També et pot interessar

stats