Les promeses del govern espanyol per a esmenar les inversions dels pressupostos a Alacant no convencen l'empresariat

Nacho Amirola, president d'Ineca: "El problema estructural no es corregeix: a la província no se la té en compte al Congrés ni al Senat"

Nacho Amirola, president d'Ineca, entrevistat aquest divendres en 'Les notícies del matí'
Nacho Amirola, president d'Ineca, entrevistat aquest divendres en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

L'empresariat de la província d'Alacant no es refia dels compromisos del govern espanyol per a corregir els pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2023, que releguen un any més la Comunitat Valenciana a la cua com l'autonomia pitjor finançada i abandonen especialment les comarques del sud en matèria d'inversions. La patronal CEV, la Cambra de Comerç d'Alacant i l'Institut d'Estudis Econòmics de la Província d'Alacant (Ineca) mantenen el pla d'acció acordat per les tres organitzacions en protesta pel que consideren una situació "profundament injusta", en paraules de Nacho Amirola, president d'Ineca.

Entrevistat aquest divendres en Les notícies del matí, l'expert econòmic ha fet balanç de la reunió mantinguda aquest dijous amb la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, en què la representant de Pedro Sánchez va donar explicacions als agents socials per la dotació assignada a Alacant en els comptes públics. Reconeixia "errades" i prometia que s'esmenarien, visibilitzant obres que no consten clarament com d'Alacant i introduint-hi algun projecte més.

Creiem que el problema estructural de la província d'Alacant amb els PGE no es corregeix. No és qüestió dels comptes de 2023, fa dues dècades que l'arrosseguem Nacho Amirola - President d'Ineca

Els aclariments, però, no han acabat de convéncer l'Ineca, que considera que aquestes correccions proposades en les partides, per valor de 3,8 milions d'euros addicionals, no són suficients per a revertir el vertader problema de fons que s'arrossega de "fa dècades" i és "estructural", no "conjuntural". És a dir, que va més enllà dels pressupostos de 2023: "El fet que hi haja errades o diverses partides que hi haurien d'estar, però no estan, no corregeix el punt fonamental: a la província d'Alacant no sé la té en compte ni en el Congrés ni en el Senat". "Som invisibles", ha afegit.

El responsable d'Ineca ha lamentat que les promeses de l'executiu estatal es queden curtes perquè, per a començar, algunes de les partides que els va posar damunt la taula Bernabé per a incloure-les en els comptes públics "ja van ser anunciades fa anys", per exemple algunes vinculades amb Adif que daten del 2018. Però, en qualsevol cas, Amirola ha deixat clar que no es tracta sols d'una qüestió d'infrafinançament de la província, sinó que els PGE "tenen un grau d'execució molt baix, de vora el 40%". Amb la qual cosa, no serveix reflectir les partides dins del document pressupostari si després no es materialitza.

És obvi que l'increment promés no corregeix la situació. Demanem que se'ns acoste o que estiguem en la mitjana d'inversió espanyola Nacho Amirola - President d'Ineca

"És obvi que no corregeix el que demanem", ha criticat l'especialista d'Ineca preguntat per l'increment compromés pel govern espanyol. El que reclama l'entitat és acostar-se o estar en la mitjana d'inversió espanyola i conforme al pes que correspon a la província d'Alacant, la cinquena d'Espanya en aportació, PIB, Seguretat Social i població: "Mai, des que Ineca arreplega dades, el 2018, hem arribat a estar en la mitjana d'inversió espanyola", ha retret Amirola. Segons els càlculs d'Ineca, el dèficit estructural que acumula la província arriba a 3.535 milions d'euros.

Preguntat sobre si l'institut econòmic donarà suport a les mobilitzacions per a reclamar més inversions a Alacant, Amirola ha reconegut que "no els agrada" com a mecanisme de protesta, però ho veu necessari per a visibilitzar el problema que pateix la província. "Volem fer arribar a la ciutadania una situació que és profundament injusta i que a més està danyant en gran manera la província d'Alacant", ha conclòs.

També et pot interessar

stats