El preu de la llum cau al mínim des del 31 d'octubre: 85,19 euros per megawatt hora
El cost de l'electricitat en el mercat majorista baixa un 24% des de dimarts i la franja més barata serà de cinc a sis de la vesprada, quan marcarà sis euros
El preu de l'electricitat en el mercat majorista ha caigut aquest dimecres vora un 24% fins a situar-se en 85,19 euros el megawatt hora (MWh). És el preu més baix des del passat 31 d'octubre, fa quasi sis mesos, quan es pagava a 79 euros/MWh.
Tot i el descens, que és el segon consecutiu, el preu de la llum és encara un 8% superior si es compara amb la xifra que marcava ara fa un any (78,58 euros). Se situa, però, més d'un 45% per davall respecte a les xifres del passat 24 de febrer, quan va començar la invasió russa a Ucraïna. A més, el preu d'aquest dimecres és el més baix en el que portem de 2022.
Per franges horàries, el preu màxim es registrarà entre les 8:00 i les 9:00 hores, amb 148 euros/MWh. Per contra, el mínim serà de 6 euros/MWh entre les 16:00 i les 17:00 hores.
L'abaratiment en el preu del mercat majorista en l'última setmana, quan s'han registrat els valors més baixos enguany, coincideix amb un alleujament en el preu del gas natural i una contribució més elevada de les energies renovables en la generació.
En els vint primers dies d'abril, el preu de l'electricitat ha assolit de mitjana els 191,76 euros/MWh, una xifra més d'un 32% inferior al valor de març. El tercer mes de l'any és més car de la història amb 283,3 euros/MWh i quasi duplica el preu mitjà de 2021 (111,4 euros/MWh), el més alt en un any des que existeixen registres.
Els costos del mercat majorista —pool— repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits quasi onze milions de consumidors a Espanya, i serveixen de referència per als altres 17 milions que contracten el subministrament en el mercat lliure.
El govern espanyol va aprovar recentment un pla nacional de resposta davant les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna, que inclou la pròrroga de la rebaixa fiscal sobre els impostos que graven el rebut de la llum fins al pròxim 30 de juny i l'ampliació del bo social elèctric fins a arribar als 1,9 milions de llars beneficiàries.
A més, el Consell Europeu ha reconegut la dificultat d'Espanya i Portugal per a fer front als elevats preus de l'energia, cosa que permetrà als dos països beneficiar-se d'un "tracte especial" en la resposta. Aquest marge depén de fixar un preu màxim al gas que s'utilitza per a generar electricitat. En aquest sentit, ambdós estats han demanat a la Comissió Europea fixar el límit en 30 euros/MWh, una proposta que Europa continua estudiant i que permetria reduir la factura elèctrica a la meitat.