La llum registra aquest dilluns el preu més baix des del 27 de desembre

Per sisena jornada consecutiva, el cost de l'electricitat cau fins a situar-se en els 103,24 euros el megavat hora

Un home canvia una bombeta, en una imatge d'arxiu
Un home canvia una bombeta, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista baixa aquest dilluns per sisena vegada consecutiva fins als 103,24 euros el megavat hora (MWh), un 7,28% menys que aquest diumenge, segons les dades provisionals publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). 

És el preu més baix des del 27 de desembre de 2021 (96,08 €/MWh). De fet, en comparació amb el 18 d'abril de 2021, el cost serà un 59,96% superior (64,54 €/MWh).

El pic màxim (219,69 €/MWh) es donarà entre les 21:00 i les 22:00 hores, i el mínim (45 €/MWh), es registrarà entre les 14:00 i les 15:00 hores.

Els preus repercuteixen directament en la tarifa regulada, denominada PVPC, a la qual estan acollits quasi onze milions de llars al país, i serveixen de referència per als altres dèsset milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha constatat que el 2021, en el marc de l'espiral alcista de l'energia, al voltant d'1,25 milions de persones van passar del PVPC a una tarifa en el mercat lliure a preu fix.

Mesures per a abaratir el rebut

El passat 29 de març, el govern espanyol va aprovar un pla nacional per a fer front a l'impacte de la guerra a Ucraïna, que inclou, entre altres mesures, la pròrroga de la rebaixa fiscal sobre els impostos que graven el rebut de la llum. Aquesta mesura estarà en vigor fins al pròxim 30 de juny, així com l'ampliació del bo social elèctric, fins a aconseguir els 1,9 milions de llars beneficiàries.

A més, es va actualitzar, de manera anticipada i extraordinària, el règim retributiu regulat de les energies renovables, la cogeneració i els residus amb un ajust de 1.800 milions d'euros, amb el qual s'abaixen els càrrecs de la factura de la llum.

Una altra de les mesures acordades per l'executiu va ser una pròrroga fins al 30 de juny de la minoració del gas per a reduir els beneficis extraordinaris en el mercat elèctric, ampliant el seu àmbit d'aplicació a l'energia contractada a termini i a preu fix des de l'entrada de la norma, si aquest preu és superior a 67 €/MWh.

Així mateix, els governs d'Espanya i Portugal han presentat una proposta preliminar a la Comissió Europea per a establir un preu de referència per al gas de 30 €/MWh, amb la finalitat d'abaratir el preu de l'electricitat.

També et pot interessar

stats