El preu de la llum encadena cinc baixades consecutives i se situa aquest diumenge en els 111,35 euros/MWh

El pic màxim de preu arribarà als 191,54 euros/MWh, mentre que el mínim caurà fins als 3,70 euros/MWh

Bombeta de la llum, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
Bombeta de la llum, en una imatge d'arxiu / Andrik Langfield (Unsplash)

La mitjana del preu de l'electricitat en el mercat majorista caurà aquest diumenge per cinquena jornada consecutiva, fins als 111,35 euros el megawatt hora. Aquest descens suposa un 27,62% menys respecte al preu d’aquest dissabte (153,45 euros/MWh), segons dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia. Tot i això, la xifra és encara un 73,47% superior a la de fa just un any, quan costava 64,19 euros/MWh.

El pic màxim de preu es donarà entre les 20:00 i les 21:00 hores, amb 191,54 euros/MWh, i el mínim, entre les 15:00 i les 16:00 hores, es desplomarà als 3,70 euros/MWh. 

Els preus repercuteixen directament en la tarifa regulada, a la qual estan acollits vora 11 milions de llars al país, i serveixen de referència per als altres 17 milions, que tenen contractat el subministrament en el mercat lliure. Com a conseqüència, el 2021 al voltant d'1,25 milions de persones van passar a preu fix, segons  la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. 

Mesures per a abaratir el rebut

El passat 29 de març, el govern espanyol va aprovar un pla nacional per a fer front a l'impacte de la guerra a Ucraïna que inclou, entre altres mesures, la pròrroga de la rebaixa fiscal sobre els impostos que graven el rebut de la llum. Aquesta mesura estarà en vigor fins al pròxim 30 de juny, així com l'ampliació del bo social elèctric fins a aconseguir els 1,9 milions de llars beneficiàries.

A més, es va actualitzar, de manera anticipada i extraordinària, el règim retributiu regulat de les energies renovables, la cogeneració i els residus amb un ajust de 1.800 milions d'euros, amb el qual es baixen els càrrecs de la factura de la llum.

Una altra de les mesures acordades per l'executiu va ser una pròrroga fins al 30 de juny de la minoració del gas per a reduir els beneficis extraordinaris en el mercat elèctric, ampliant el seu àmbit d'aplicació a l'energia contractada a termini i a preu fix des de l'entrada de la norma, si aquest preu és superior a 67 euros/MWh.

Així mateix, els governs d'Espanya i Portugal han presentat una proposta preliminar a la Comissió Europea per a establir un preu de referència per al gas de 30 euros per MWh, amb la finalitat d'abaratir el preu de l'electricitat.

També et pot interessar

stats