Nova guerra de l'aigua entre els regants del Vinalopó i del Xúquer

Els del Vinalopó reclamen solidaritat i demanen un transvasament amb una infraestructura acabada el 2012, mentre que els del Xúquer argumenten que cal mantindre el cabal de l'Albufera 

El transvasament Xúquer-Vinalopó té quatre estacions per a l'embassament i bombeig d'aigua / À Punt NTC

Els plans de conca, que són els documents de planificació hídrica, han tret a la llum una nova guerra de l'aigua que enfronta els regants del Vinalopó i del Xúquer.

Els del Vinalopó reclamen solidaritat i reivindiquen el seu dret a abastir-se d'aigua del Xúquer per a regar els cultius de raïm a causa de la sobreexplotació dels seus aqüífers. Demanen un transvasament amb una infraestructura acabada el 2012 i que només s'ha gastat dues vegades.

Els regants del Xúquer i els col·lectius ecologistes, per contra, argumenten que no hi ha aigua per a tots i que cal mantindre el cabal de l'Albufera. Alerten que els cabals ecològics i les necessitats d'aigua de l'Albufera impossibiliten cap transvasament.

Una infraestructura de 300 milions d'euros sense utilitzar

En el rerefons hi ha una infraestructura que pràcticament no s'ha utilitzat. El transvasament Xúquer-Vinalopó el conformen dues grans canalitzacions de 95 quilòmetres de llargària, entre Cullera i Villena. Al llarg del seu recorregut, compta amb quatre estacions per a l'embassament i el bombeig d'aigua, des de la desembocadura del riu cap a l'interior de la Comunitat Valenciana.

Una infraestructura milionària que va costar 335 milions d'euros i dotze anys de construcció, des del 2002 fins als 2014. Huit anys després no s'ha fet servir, de moment, per a l'objectiu pel qual es va construir.

El transvasament es fa servir ara mateix només en casos de sequera intensa. L'agricultura del Vinalopó Alt i Mitjà necessita l'aigua, i la instal·lació està feta però parada. Un dels problemes és el preu de l'aigua, segons argumenten els regants del Vinalopó.

Però a aquest motiu principal s'afig ara el recel dels regants de la Ribera i de col·lectius com la plataforma Xúquer Viu. El nou pla hidrològic en preparació diu, com l'anterior, que el sobrant del Xúquer ha d'arribar al parc natural de l'Albufera. Per això, algunes organitzacions s'oposen al transvasament.

Diàleg per a arribar a una solució

Les dues parts, regants del Xúquer i de les comarques del Vinalopó diuen que volen dialogar dins de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i amb la Generalitat de mitjancera per a arribar a una solució tot i que, de moment, no es mostren flexibles en les seues demandes.

La solució se sabrà d'ací a algunes de setmanes. La CHX ha recollit les al·legacions dels regants i les estudia a hores d'ara. S'hi preveuen opcions de cabal i maneres d'abaratir el preu.

També et pot interessar

stats