El Consell al·lega per a garantir el transvasament Tajo-Segura i un cabal ecològic per a l'Albufera

El president Puig es reuneix amb les comunitats de regants per a explicar-los les al·legacions que el Consell presentarà als plans hidrogràfics que afecten la Comunitat Valenciana

Puig i Mollà, aquest dimarts, amb els regants
Puig i Mollà, aquest dimarts, amb els regants / GVA

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, s'han reunit aquest matí amb les comunitats de regants per a fixar les al·legacions als diferents plans de conca que afecten la Comunitat Valenciana: els del Tajo, el Xúquer i el Segura. Demà és l'últim dia per a presentar al·legacions als diferents plans hidrològics que estan damunt la taula.

"La defensa dels regadius de la Comunitat Valenciana és una prioritat d'aquest govern, ho ha estat sempre", ha resumit Puig. El president ha afegit que les al·legacions als últims plans de conca busquen reivindicacions justes. "L'objectiu últim d'aquestes al·legacions, en el cas del transvasament Tajo-Segura, no és cap altre que garantir que es mantinga el cabal que arriba per la conducció perquè els regants puguen disposar, sumant altres recursos, de la mateixa aigua i al mateix preu", ha emfatitzat. Puig ha deixat clar que el Consell vol evitar guerres de l'aigua, com van ocórrer en el passat.

Per la seua banda, Mollà ha afegit que es pretén compatibilitzar, des del rigor tècnic i científic, els equilibris ambientals amb els socioeconòmics. La consellera ha remarcat que en el cas del Tajo, les al·legacions deixen clar que el govern espanyol ha marcat un cabal ecològic "totalment arbitrari" que s'ha de revisar i actualitzar. "Considerem que l'estat actual dels cabals fixats s'haurien de transformar en els cabals ecològics".

Pel que fa al Segura, Mollà ha dit que les al·legacions inclouen la reclamació d'inversions en infraestructures per la seua vulnerabilitat contra les inundacions. I pel que fa al Xúquer, la consellera ha dit que cal repensar els cabals assignats perquè el Consell considera que "hi ha una sobreexplotació i, a més, una concessió excessiva i poc realista a la Manxa". La consellera també ha assegurat que es reclamarà per primera vegada un cabal ambiental fix i garantit per a l'Albufera de València de 74 hectòmetres cúbics.

També et pot interessar

stats